Gå til hovedindhold

Tips til dem, der syer stofbleer

Jeg har lavet stofbleer og blebukser selv til min yngste søn, siden han blev født, og har efterhånden gjort mig nogle erfaringer om forskelligt. Dem vil jeg gerne give videre her til de andre, der gerne selv vil sy stofbleer til deres børn, sammen med erfaringer fra andre hjemmesyere med hang til stofbleer :-)

Bletyper:


Der findes flere typer bleer. De bliver beskrevet her med fordele og ulemper samt tips til hjemmesyning.

Foldebleer
Fordele:
Det er superbilligt. Ofte kan du endda købe en stak brugt for nærmest ingen penge. Skal det være en god kvalitet og i noget specielt stof, fx øko. microfrotté, kan det dog godt løbe op. Det allerbilligste stofble-system vil være foldebleer sammen med hjemmesyede fleece wraps.
De tørrer meget hurtigt og er derfor velegnede til dem uden tumbler.
Ulemper:
Ikke alle alm. foldebleer suger godt, Bruger du fx gylpeklude, kan du opleve problemer med sugeevnen.
De kræver øvelse at folde. Med andre ord er bedsteforældrene og far ofte stået helt af på foldebleerne (ikke for at være fordomsfuld, men alligevel :-))
Tips:
Du kan godt lave dine egne foldebleer i frotté eller flonel - vær dog opmærksom på, at de bør laves i størrelser. 40 x 40 cm er fx godt til en nyfødt, mens vi skal op i 60 x 60 til et barn på 1 år og måske 80 x 80 for et større barn, der tisser mere. De store kan selvfølgelig også bruges af de små, men skal så foldes mere (fx ombuk fortil) og vil derfor fylde mere på barnet. Du kan se forskellige foldemetoder her.

Prefolds
Prefolds er flade bleer, som oftest har et flerdobbelt lag på midten og to lag på hver side. De kan foldes på flere måder, men nemmest bare ind fra siderne, så de danner et langt rektangel, der kan lægges i en wrap (blebuks, se nedenfor). Til helt spæde babyer, med dertil hørende flydende lort, kan man dog med fordel folde dem anderledes. Se hvordan her.
Fordele:
De er også billige!
De tørrer ret hurtigt og er derfor velegnede til dem uden tumbler.
Ulemper:
De kræver også øvelse at folde, og er derfor ikke oplagte til alle.
Tips:
Sy dine egne prefolds af hvad som helst, der kan suge og er blødt og brug dem med wraps af fleece eller PUL.

Formsyede bleer til blebukser
Formsyede bleer er, som navnet antyder, bleer der er syet i facon. De minder om engangsbleer i formen, men har ikke noget vandtæt lag yderst og skal derfor bruges med blebukser udenpå.
Fordele:
Det er nemt og bekvemt! Formsyede bleer holder også rigtig godt tæt, og man kan booste dem (fylde dem med sugende indlæg) så meget, man har brug for.
Ulemper:
De er dyrere at lave, i hvert fald i udgangspunktet. Men faktisk kan man lave dem af genbrugsmaterialer og på den måde holder omkostningerne langt nede.
De tørrer langsomt og kan blive ret stive af hængetørring, hvis de er lavet af gamle håndlæder. Giv dem 15 min. i tumbleren inden hængetørring for at modvirke stivhed.
Tips:
Brug gamle t-shirts og håndklæder til at sy nogle lækre formsyede! I stedet for t-shirts kan du også bruge gammelt sengetøj.
Du kan også sy denne slags ble med en lomme, hvor du kan putte ekstra indlæg i, fx til natten. Se mere om indlæg nedenfor.

Lommebleer
En lommeble er en ble med et vandtæt lag yders og et fugttransporterende eller sugende lag inderst, som kan fyldes indeni med sugende indlæg via et hul bagerst i bleen (dvs. en lomme).
Fordele:
Det er næsten endnu nemmere end formsyede :-) Det er de nemmeste at få overtalt evt. børnepassere til at bruge, fordi de minder mest om engangs - bleen kan være fyldt op med indlæg på forhånd, og så skal den bare smækkes på.
Ulemper:
Det hele skal vaskes hver gang, og man skal derfor have ret mange bleer.
De tørrer hurtigt!
Tips:
Du kan sy lommebleer med PUL eller fleece (2 lag) som vandtæt yderside. Brug fx velour eller flonel inderst. Det er smartest at klippe, så der ikke er sømrum på indersiden men 1½ cm sømrum på fleece. Sy dem så sammen bagtil først, ret mod ret, men uden at sy den sammen på de midterste 15-20 cm. Læg dem herefter bagside mod bagside og buk fleecen ind over indersiden, sæt fast med nåle og lav en stikning, så der er løbegang til elastikken. På denne måde kommer indersiden ikke til at kunne suge tis ud i tøjet, fordi den er lukket helt inde i bleen i det vandtætte lag. Ved brug af PUL bør man gøre det lidt anderledes - mere om det i detaljer, når jeg får lavet en syvejledning til det!

All in Ones (AIO)
Disse bleer har vandtæt yderside og er syet helt sammen, så de er klar til brug uden at skulle fyldes med indlæg eller bruges sammen med buks - heraf betegnelsen alt i ét. Jeg har ikke selv brugt denne type ble.
Fordele:
Det lyder jo ganske nemt...
Ulemper:
De skulle være mindre hygiejniske mht. til bakterieudvikling, fordi det hele er syet så meget sammen.
Tips:
Må følge, hvis jeg hører nogen :-)

Indlæg


Når man selv syr formsyede bleer, kan de være syet mere eller mindre sammen med indlægget. Man kan:

  • Sy dem, så indlægget er syet fast hele vejen rundt indeni bleen, så den er ret tyk. Det er dog ikke så smart, fordi den så er længere om at tørre og sværere at holde ren.
  • Sy indlægget fast bagtil i bleen, så det kan flippes op, når den skal hængetørre. Det tager en del af tørretiden og er meget praktisk. Gør evt. indlægget længere end bleen og fold det i det forreste stykke for ekstra sugeevne lige der, hvor der er mest brug for det.
  • Sy indlægget fast indeni bagtil, hvis man har syet bleen med en lomme. Det er praktisk, fordi den er nemmere at give på et stående barn, end en ble med fastsyet indlæg, der ligger ovenpå bleen, mens man stadig har fordelen af kortere tørretid.
  • Sy løse indlæg, der bare lægges ovenpå bleen eller lægges i en lomme på enten en formsyet til blebuks eller en regulær lommeble.


Tips:
Sy evt. indlæg, der er formede så de passer ekstra godt i bleen. Dette er specielt brugbart, hvis dine bleer er ret smalle mellem benene, hvor indlægget bør have en slags timeglas-facon.

Materialer:

Bleerne kan sys af forskellige materialer. En hovedregel er, at der bør være et blødt lag ind mod barnets hud. Her lidt om forskellige tekstiler og deres egenskaber:

Flonel
Blødt og lækkert. Godt til det inderste lag. Også godt til indlæg, men skal så være i ret mange lag.

Frotté
Suger rigtig godt. Hvis man bruger håndklæder, skal man lige tjekke, at de også suger ordentligt. Udenfor DK kan man købe microfrotté (micro terry), som er tyndt og suger vildt godt.

Hamp
Hamp kan rumme rigtig meget væske. Det er dog bedst, når det ikke er det øverste lag - det skal gerne bomuld ovenpå, da hampen ellers leder væsken meget hurtigt igennem. Hamp er længe om at tørre og kan kræve tumbler. Det kan også blive virkelig hårdt/stift af at hængetørre. Men ellers supergodt til bleer! Hamp er også mere miljøvenligt end bomuld i produktion, da det er mere hårdført overfor utøj.

Bambus
Bambus suger rigtig meget og er supergodt til bleer. Det bliver ikke så hårdt som hamp. Man kan sagtens lave en vildt god ble af ren bambus. Bambus er også mere miljøvenligt end bomuld, da det kræver færre ressourcer at dyrke. Tørrer langsomt.

Velour
Velor er blødt og dejligt og super godt. En ble af ren velour i 3 fulde lag, med indlæg i 4 lag, er ren luksus for babynumser. Velour bliver dog også lidt hårdt af hængetørring. Der skal ikke være for meget polyester i, for at sugeevnen forringes.

Fleece
Fleece kan ikke bruges til at suge, men det kan bruges yderst, som vandtæt barriere, eller inderst, som fugtledende skjold til børn, der ikke tåler våde bleer mod huden.

PUL
Polyurethane Laminate (PUL) er et åndbart, vandtæt materiale, der kan bruges yderst, på blebukser eller lommebleer, eller i bleer under et lag pænt stof. Det kan ikke købes i DK.

Pasform/mønstre


Der kan være stor forskel på, hvor god en formsyet ble/lommeble er, alt efter om faconen passer til netop din baby. Hvis h*n fx har tynde lår, har det betydning for tætheden, at den ikke gaber ved lårene og dermed giver mulighed for lækage. Jeg vil derfor anbefale, at:

  • Du laver bleer med smalle vinger til din baby med tykke lår. Der skal være en høj udskæring til låret, for at undgå mærker/gnaven fra bleen, når et barn med tykke lår sidder ned især.
  • Du laver bleer med en bred vinge til din baby med tynde lår, for at undgå, at der tisses ud gennem siderne. Kontakt mig, hvis du har brug for et mønster.

 

Lukkemetoder:


Bleer kan lukkes på forskellige måder. Her vil jeg beskrive nogle af de ting, jeg synes er fordele og ulemper ved de forskellige samt give nogle tips til brugen af dem. De gælder både til bleer og blebukser.

Velcro
Fordele:
Det er nemt at bruge - man skal bare hive op og lukke.
Ulemper:
Alm. velcro er ret stift, og det synes jeg er træls på en ble. Man kan dog købe aplix, en blød velcrotype, som fås over nettet. Hos Fjølner har de også en blød velcro, som dog kun fås i mørkegrøn. Den ligger ikke på deres hjemmeside men kan godt bestilles per telefon.
Børnene kan godt få kradsemærker af velcro  :-( Hvis den vipper foroven, kan den kradse på maven, og hvis de sover uden noget udenpå bleen, kan de få kradsemærker fra vingerne på låret, da vingerne godt kan vippe lidt op i hjørnerne.
Større babyer kan meget nemt selv pille bleen af, og det kan være lidt en træls overraskelse for gulvtæpper :-)
Tips:
Sy altid den bløde side på foran på bleen og den kradse side på vingerne. Hvis du bruger uldbukser, vil den kradse side hænge fast i bukserne, hvis den er syet på foran.
Sy gerne et lille stykke blød velcro på vingen ved siden af den kradse. Så kan du sætte dem sammen, når de lægges til vask og derved undgå, at alle bleerne hænger fast i hinanden i maskinen.

Nappi Nippa (Snappi)
Fordele:
Du skal i princippet bare have 1, og så kan du lukke alle dine bleer med den.
Ulemper:
Den kan nemt pilles af af større babyer, og så kan de komme til at stikke sig lidt på den.
Tips:
Bleerne skal være syet af stof, som den kan hænge fast i, som fx frotté. Den kan også hænge i helt alm. foldebleer og fleece, og kan derfor også bruges til blebukser (wraps).

Trykknapper (af plast):
Fordele:
Det er rigtig dejligt nemt, og de generer ingen steder! De er geniale til at lave onesize bleer, der kan foldes ned foran, så de kan bruges i rigtig lang tid.
Ulemper:
Det er noget dyrere. De gode plasttrykknapper på formsyede bleer fra udlandet kræver specialudstyr at sætte i, og det er meget dyrt at anskaffe sig sådan en maskine.
Tips:
Jeg har hørt, at man nogle steder i landet kan få lov at komme og bruge sådanne maskiner til at sætte plastknapper i i medborgerhuse med adgang til den slags. Undersøg om der er noget lignende i din by!
Brug trykknapper fra tryklåsbånd til bodystockings! Du kan sy et stykke bånd med 3 knapper på i to rækker, eller du kan pille trykknapperne af båndet og sy den direkte på. Jeg foretrækker det sidste, fordi det er billigere (kræver færre knapper) - så flytter man bare knapperne, efterhånden som barnet vokser.

Bindebånd
Fordele:
Det koster ikke meget og er trinløst.
Ulemper:
Det er lidt mere besværligt end de andre! Hvis dit barn passes ude, vil andre metoder være bedre/nemmere at gå til for pædagogerne.
Tips:
Jeg har ikke selv brugt denne type lukning, så jeg må lige høre andre ad om deres erfaringer. Kontakt mig, hvis du har nogle!!

Knapper
Fordele:
Hmm...
Ulemper:
Hmm...
Tips:
Jeg har ikke selv brugt knapper, men jeg tæker følgende om denne type lukning:
Hvis du vil bruge knapper, skal du lave dine bleer, så de knappes i siderne og ikke foran, for at knapperne ikke generer babyen, der sidder op og bøjer sig forover.
Brug knapper, der ikke er større end 1 cm i diameter.
Kontakt mig gerne, hvis du har erfaring med at lukke med knapper!

Lukkested for formsyede og wraps
Bleerne kan lukkes foran (som man gør med engangs) eller i siderne. Det er måske lidt rarere for barnet, at der ikke sidder nogle lukkemekanismer foran på maven, når det bukker sig sammen. Jeg foretrækker at lukke mine hjemmesyede her. Skriv gerne til mig om dine erfaringer!

Blebukser

Disse kan laves af uld, fleece eller PUL, alle dele åndbare. De kan sys/strikkes til at blive lukket eller efter buksefacon.

Uld: Det strækker og giver sig og kan bruges længe. Bruger du trekantsmønstret, kan du pille op ved benene og forlænge brugstiden. Brug altid øko. uld, da alm. uld kan indeholde pesticidrester. Brug også altid pesticidfri lanolin til behandling af ulden. Du kan nøjes med ret få bukser, da de kun skal vaskes, når der er lort på, eller når de begynder at lugte af tis. Jeg har klaret mig fint med 3-4 par, så der skulle også være råd til det lidt dyrere øko-garn. Jeg foretrækker trekantsformen til dagbrug under tøj og dem med lidt ben til natten, da de holder ekstra tæt.

Fleece: Det er mindst lige så miljørigtigt som uld, selvom man ikke skulle tro det om kunststof. Det er meget velegnet til blebukser. Jeg har lavet wraps og bukser af det. Til dagbrug er 2 lag sikkert ok, men til nat skal det være 3. Jeg laver så bukser til natten, hvor to lag er hele mønstret og det 3 mellem dem og bare et fastsyet, firkantet indlæg. Til wraps og bukser til dagen, bruger jeg bare 1 lag af hele mønstret og et fastsyet firkantet indlæg i midten. Fleece strækker sig også, og kan derfor bruges i et stykke tid. Fleece kan ikke bruges så mange gange, før det skal vaskes - er bleen meget våd under buksen, bør buksen vaskes. Er den knap så våd, kan du måske bruge buksen et par gange mere, før den ryger til vask. Du bør have 3 par til natten, hvis du vasker hver 2. dag, og så måske 10-12 stykker til dagen.

PUL: Det holder rigtig tæt, men kan blive for tæt for de rigtig varme børn - vælg da enten fleece eller uld. PUL strækker sig ikke og kan derfor ikke passe så længe. Til gengæld fylder det langt mindre end de to andre stoffer og giver en mindre numse. PUL wraps kan bruges flere gange, før de skal vaskes, medmindre de lugter eller der er lort på. Du kan derfor nøjes med færre par, men stoffet er også noget dyrere end fx fleece og kan i øvrigt ikke købes i DK (endnu). Du kan måske nøjes med 6-8 par, hvis du vasker hver 2. dag og hængetørrer.

Wraps: Disse er bedre til foldebleer/prefolds, der ikke er lukket med nippa, da bleen bare kan lægges i wrappen og sættes på barnet. De kan justeres rigtig meget, så de altid sidder fint, uanset hvor stor bleen under dem er (smart til natten). Til de helt små er wraps meget bedre end bukser, synes jeg, fordi de ikke skal hives op - det er så træls med de små, nyfødte ben. Bemærk: man kan også strikke wraps!

Bukser: Disse er gode til formsyede bleer. Jeg synes de er rigtig gode til de større babyer, fordi de ikke lige får pillet dem op, som wraps, og fordi de nemt gives på, mens de står op :-)

Når bleen er utæt

Dette kan forekomme med både stofbleer og engangsbleer! Det kan skyldes følgende:

  • at pasformen er forkert
  • at størrelsen ikke passer
  • at man venter for længe med at skifte
  • ved fleece: at der er for få lag (2 til dag og 3 til nat er passende herhjemme)
  • ved uld: at man ikke har strikket i tykt nok garn eller givet for lidt lanolinkur.
  • ved PUL: at den ikke længere holder tæt og bør tumbles (spørg først forhandleren).

Kommentarer

Helle (ikke efterprøvet)

Hej, det er et fantastisk hjemmeside du har, og har da inspireret mig til selv at starte med at sy bleer. Jeg har en masse fleece liggende jeg kan bruge til formålet.
i den formsyede, skriver du at det er ok med 2 lag fleece hvis der er luv i, men hvad er luv??
mvh Helle

tor, 09/10/2009 - 13:47 Permalink
Sisse

hm, jeg kan ikke se, hvor det står?
anyways, så er luv når et tekstil er 'langhåret', giver det mening? fx har fløjl og velour luv, og når du stryger det, ændrer det en smule farve pga den måde luven lægger sig.
men jeg tror ikke det er det, du mener?

man, 10/12/2009 - 20:32 Permalink
Sofie (ikke efterprøvet)

Hej Maisha,
Tusind tak for den fine gennemgang af stofbleer!
Jeg har selv syet ca. 10 bleer af gamle T-shirts, blødt bomuld inderst mod baby og tyndt stof yderst, med 1-2 lag frotte i mellem de to lag. Dertil har jeg syet lommeindlæg (efter Ottobre design nr. 3/2005) med bomuld inderst og frotté yderst med plads til ekstra indlæg af 2 lag frotté. Se billeder nederst.
Jeg har desværre måttet droppe bleerne, da jeg havde følgende problemer, som du (eller andre) måske har nogle forslag til hvordan jeg kan løse?
For det førsteer bleerne meget tykke. Når der er indlæg i og lanolin-behandlede strikkede uldbukser udover er der i alt ca. 4 cms ble på numsen. Baby kommer derfor til at ligge ret højt med numsen. Når baby derfor er meget lille og ligger meget ned synes jeg det er en ulempe med så meget stof omkring numsen. Og det bliver meget varmt.
Det andet problem hænger sammen med det første, da det er, at bleen ikke holder tæt. Den er ved hver skiftning (efter ca. 3 timer) helt gennemvæddet (af et brystmalket barn). Selvom der faktisk er i alt 5 lag frotté og 3 lag bumuld. Det hjælper med uldbuksen, men så er der nok 50 grader varmt inde under alle de lag.
Til sidst - men det kan måske løses med den bløde velkro - eller bånd så jeg du nævnte og det er da et godt alternativt forslag. Den hårde velkro kradser nemlig maveskindet og lårene. Jeg overvejer at lave lukkestykket bredere, men det vil jo betyde endnu mere stof.
 
Hvad siger du/ I til disse udfordringer?
 

man, 09/05/2011 - 18:13 Permalink
Sisse

Hej Sofie,
De er ellers fine :-D
Men nej, det er ikke så fedt med en lillebitte bebs og en kæmpestor ble :-( Det kan måske løses ved at benytte andre typer stof, fx hamp og bambus, som suger mere end bomuld. Jeg ved ikke hvor i Danmark disse stoffer kan købes, dog, men du kan evt. spørge på Slyngebarns gør-det-selv stofbleforum. 
Mht varmen, så er selv varme stofbleer intet imod den varme, der genereres i en engangsble med plastik-yderside (og det har de alle).
Det er i øvrigt meget forskelligt hvor meget babyer tisser, så måske du også vil være nødt til at skifte hyppigere?
Du kan lukke med blød velcro, eller også sætte trykknapper i :-)

fre, 09/09/2011 - 11:43 Permalink
Anette (ikke efterprøvet)

Hej og tak for de mange gode tips! Jeg tænker umiddelbart at det må være meget varmt med fleece eller mikrofleece direkte mod numsen for baby - har du erfaringer med det? Jeg ville være tilbøjelig til at vælge bambus, hvad tænker du om det?
Tak for hjælpen,
Mh Anette

tor, 11/15/2012 - 21:41 Permalink
Sisse

Hej Anette, selv tak :-) Jeg brugte lommebleer med pul yderst og fleece inderst til min store, og var egentlig godt tilfreds med dem. Men med den yngste brugte jeg formsyede bleer med uldbukser over, og det syntes jeg var fantastisk :-) Han er generelt også en varmere dreng, så jeg tror slet ikke fleece ind mod huden havde været godt til ham. Måske det bare er individuelt og en smagssag?

fre, 11/16/2012 - 10:13 Permalink
Gæst (ikke efterprøvet)

Har ryddet op i skabe og skuffer - og faldt over noget micro terry - indkøbt i UK, har brugt det til stofbleer. Kender ikke nogle der selv syer bleer - men måske en fra dette forum kan bruge det? Kontakt mig på mail: ingemejdahl@hotmail.com - jeg bor i Albertslund.
Hilsen Inge

søn, 07/14/2013 - 15:35 Permalink
Sisse

Hej Inge, tak for dit fine tilbud til dem, der kan bruge stoffet! Jeg tror måske det vil være en ide at spørge inde på slyngebarn.dk i det forum de har til sy selv bleer - der vil rigtig mange se det :-)

søn, 07/14/2013 - 17:57 Permalink
Gæst (ikke efterprøvet)

tak skal du ha, det vil jeg gøre !

man, 07/15/2013 - 09:44 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Begrænset HTML

  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
CAPTCHA
Dette spørgsmål afgør, om du er et menneske, for at forhindre automatisk indsendelse af spam.