Stofbind er efterhånden ved at vinde popularitet, nu hvor det går op for flere og flere, at engangsbind er propfulde af kemikalier og årsag til guderne må vide hvor mange svampeinfektioner... Stofbind er bløde og lækre, suger godt og holder din hud sund. De kan vaskes sammen med andet vasketøj på 60 grader.
Og så kan du lave dem selv! Det behøver ikke engang at være dyrt, da du kan lave dem af genbrugsmaterialer. Foretrækker du et specielt materiale ,kan du være nødt til at punge ud, men det kan stadig være ret billigt.
Hvor mange?
Hvor mange bind du har brug for kommer helt an på, hvor meget du bløder og hvor tit, du vasker. Hvis du bløder medium meget og vasker midt i din menstruation, skal du bruge 2-3 natbind og 10-15 dagbind. Du vil sikkert have brug for at skifte bind 4-6 gange dagligt. Bløder du meget lidt om natten, skal du bare bruge alm. dagbind om natten også.
Hvordan skal de vaskes og opbevares?
Når du tager et brugt bind af, skal du lægge det i koldt vand – dette hjælper med at få pletterne af. Hvis du vil, kan du skylle det kort i koldt vand først. Jeg har en bøtte med låg og kodt vand i stående på badeværelset, når jeg har menstruation. Husk bare, at du ikke skal lade det stå mere end 2-3 dage i det samme vand, da vandet ellers kommer til at lugte. Hvis du ikke er hjemme, kan du lægge det brugte bind i en lille pose af vandtæt stof til formålet. Når bindende er vasket på 60 grader, kan du hænge dem til tørre eller tumble, hvis du ikke har nok til at vente. Lav også gerne en lille pose til rene bind, som du kan have med på ture.
Materialevalg
Jeg laver bind med en vandtæt barriere yderst, sugende lag i midten og et blødt lag ind mod huden. Dertil kommer trykknapper til at holde vingerne på plads.
Vandtæt lag: her kan du bruge fleece (polar til stærk blødning eller micro til alm.) eller PUL
Sugende lag: flonel, frotté eller andet sugende. Jeg bruger øko. Molton, fordi jeg havde noget liggende og det suger supergodt.
Overfladelag: Jersey, strækstof, gammelt lærred eller andet, som er blødt og dejligt. Hvis din hud bliver irriteret af at have væske ind mod den hele tiden under en menstruation, kan du vælge at lave en overflade af microfleece, som vil holde huden tør. Bemærk dog, at en del af menstruationsblodet ikke er helt flydende og vil lægge sig ovenpå fleecen (i know, gross, men det er jo sandt :-)), samt at fleece vil få huden til at svede mere.
Knapper: jeg bruger alm. metal-trykknapper, men ligesom til bleer kan også tryklåsbånds-knapper bruges. Alm. knapper med knaphul vil også virke, måske endda også velcro, hvis det er et meget lille stykke?
Klippevejledning:
Print mønstret ud (du finder det allernederst her på siden, hvor der står noget med ”bilag”) og klip det ud. Sørg for, at det er printet ud i den rigtige størrelse ved at måle hele bindets længde, som skal være 24 cm. Du kan evt. lave bindet længere, til nat eller hvis du foretrækker det større, eller kortere til et trusseindlæg. Vælg antallet af sugende lag ud fra materialets tykkelse og hvad du skal bruge bindet til. Hvis du bløder meget, skal du have flere lag. Hvis du laver trusseindlæg, skal du have 1 eller måske intet sugende lag, men bare et ikke for tyndt overfladelag. Lav 1 bind efter mønstret, inden du retter det til, så det passer dig perfekt – det er så træls at lave 5 stykker og så finde ud af, at de er for brede/smalle/korte. Bindet her passer rigtig mange, men jeg selv ville foretrække det en smule smallere, da jeg er ganske lille.
Syvejledning:
Bemærk: Jeg syer bindet sammen således, fordi min symaskine slet ikke kan sy en pæn overlocksøm, uden at kanterne kommer til at bølge helt vildt. Hvis man har en overlocker eller en god symaskine, der kan sy overlock eller zigzag pænt, kan man ved billede 4 i stedet lægge stykkerne vrang mod vrang og sy sammen i kanterne - meget hurtigt!
Klip de forskellige dele. Her er en bagside af polarfleece (rest), overfladelag af øko. interlock (rest) samt 3 stykker sugende indlæg af øko. Molton (også rest). | |
Læg overfladelaget med retten nedad og sæt de 3 lag sugende materiale fast på midten med nåle. Tip: sørg evt. for, at kanten ikke bliver for tyk med de mange sugende lag ved at klippe dem i forskellig længde, som på billedet. Det samme kan gøres i bredden, hvis man synes. | |
Sy de sugende lag fast med 3 stikninger på langs, som vist på billedet. | |
Læg bagsiden og forsiden ret mod ret og sy sammen. Undlad at sy hele vejen rundt - lad 5 cm være åbne med den ene vinge. | |
Her er bindet syet sammen. Nu vendes det ud gennem åbningen ved vingen, så man har retsiderne udad. | |
Buk kanterne ind ved hullet og sæt nåle hele vejen rundt. Lav en stikning 1/4 - 1/2 cm inde hele vejen. | |
Sådan ser det færdigsyede bind ud. | |
Her kommer der et billede af bindet med knapper, når jeg har fået sat dem på - har lige en baby, der sover, så jeg kan ikke hamre :-) |
Kommentarer
Fantastisk flot vejledning! Tak for det!
Men hvorfor er der både en stiplet og en hel streg, hvor der står fold?
Kram fra Sofia
Hm, det ved jeg egentlig ikke lige :-D Men du skal klippe efter den hele streg!
Og tak :-) Hvis man ikke bløder sådan alt for voldsomt, ville jeg nok foretrække at bruge microfleece i stedet for polar, for at gøre bindet tyndere. Man kan også vurdere på hvor mange lag man vil have af det sugende materiale.
hejsa, der er også et andet super alternativ til commercielle bind OG tmponer!jeg har brugt cup's i et par år nu og el VILDT glad for det! http://menstrualcups.wordpress.com/
Ja! Jeg bruger selv moon cup og er meget glad for det :-) Og den holder jo nærmest evigt, har haft min siden min første fødsel for snart 9 år siden :-) Og til de sidste dage bruger jeg somme tider en lille svamp, kender du dem? Natursvamp, minder meget om dem man kan købe til ansigtet. De kan koges i en gryde, Moon cup'en plejer jeg faktisk bare at smide i opvaskeren ;-)
Hej! Jeg bruger også moon cup, men har oplevet at det ikke er nok om natten - og så er stofbind et fantastisk supplement. TAK for sy-vejledningen, jeg glæder mig til at prøve den!
Dejligt :-) Velbekomme da!
Tak for en god vejledning og en inspirerende artikel om emnet. Jeg har selv prøvet at sy et enkelt bind og er allerede så begejstret for det, at jeg nu ved, at jeg vil droppe engangsbindene og fremover bruge stofbind.
Da jeg ventede vores barn, talte min kæreste og jeg om, at vi gerne ville bruge stofbleer til barnet, men vi vidste ikke rigtig, hvordan vi skulle gribe det an, så vi droppede det, og barnet brugte engangsbleer i bleperioden. Nu har vi fået mere viden om emnet - både via din blog og andre steder på nettet, så hvis vi en dag bliver forældre igen, vil vi prøve at lade barnet bruge stofbleer. Vi ser kun de gode argumenter for stofbleer og -bind.
Og tak for en inspirerende blog! Det er skønt at kunne læse en andens tanker om mange af de ting, jeg selv går og tænker over. Du er bare gået et skridt videre i mange henseender, og det giver god inspiration til os andre, der læser med.
Venlig hilsen
Christina.
Hej igen
Og barn nummer to blev faktisk stofblebarn, og så blev hun endda blefri både dag og nat, da hun var halvandet år. Storebroren, der på det tidspunkt var tre år, nåede at prøve stofbleer til nat, og efter ca. tre uger var han også blefri. Barn nummer tre er på vej og skal selvfølgelig også bruge stofbleer.
Tak for inspiration!
Venlig hilsen
Christina
Tusind tak for de søde ord :-)
Nu spørger jeg måske dumt, men hvilken side skal være opad og suge blodet? :)
Nej, du gør ikke :-) På ovenstående bind er det meningen at fleece-laget udgør en vandskyende barriere og derfor vender udad. Nogle bind har et fleece-lag inderst for ikke at virke vådt, ligesom stofbleer. Jeg syntes det blev for tykt og ville ikke ud i at købe PUL (vandskyende, bruges ofte som yderste lag på bleer og mange stofbind, så brugte derfor kun fleece yderst.
Jeg er fuldstændig forundret, det er jo stof, men ikke desto mindre så suger det bedre end alm. bind, føles meget behageligere og holder fuldstændig tæt. Jeg vil aldrig købe bind og tamponer igen, nu bruger jeg cup og hjemmesyede stofbind.
Dejligt at høre din tilbagemelding, Anni! Jeg synes også det er såååå meget federe :-)
Tilføj kommentar