Back to top

Grydelapper i skyggestrik

Her er endnu en lille gaveidé op til jul, og man skulle jo tro jeg var besat af grydelapper, men here goes :-) Disse grydelapper er nu heller ikke helt almindelige, for de er lavet i skyggestrik. De er lavet for år tilbage, som julegave til min bror og svigerinde. På den ene danner mønstret en guitar (bas), på den anden en højhælet sko :-)

Ideen med skyggestrik er japansk og overraskende enkel og effektfuld. Den blev gjort populær i vesten af Vivian Høxbro, som har avet mange flotte mønstre med denne teknik. Det der er så fedt ved den er, at mønstret er skjult og kun kommer tilsyne i bevægelse. Dvs at det afhænger af vinklen, man ser på strikket i. Du kan se hvad jeg mener her:

Jeg kan rigtig godt lide ideen i det, det simple og magiske :-)

Irene har lavet en superfin introduktion til skyggestrik her, så du kan se nærmere på teknikken.Gør lige det inden du læser videre her :-)

Som du kan se opstår mønstrene ved at du strikker vrangmasker, som hæver sig over retmaskerne. Det gør man så skiftevis i de to farver, man arbejder med. Derfor er det umådelig simpelt at lave sine egne designs med et stykke ternet papir :-)

Man strikker altså 2 pinde med hver farve, og den pind du strikker på retsiden er bare alle ret. På vrangsiden er dér the action is - her strikker du vrang, når farven skal falde i baggrunden, og ret når masken skal træde frem.

Fordi strikkede masker er bredere end de er høje, kan du fint lave et diagram, der kun tager højde for vrangpindene, synes jeg selv, og til det kan du blot bruge almindeligt ternet papir. Normalt skal man til diagrammer i strik bruge særlige programmer, der laver et ark med tern ud fra din strikkefasthed, fordi strikmasker jo som oftest er noget bredere end de er høje. Men til et lille projekt som dette synes jeg det andet er helt fint :-) Hvis du hellere vil gøre det 'rigtigt', kan du finde hjælp her.

Tag nu et stykke ternet papir. Lad os sige at du vil lave et hjerte. Start med at tegne hjerteformen ved med en mørk farve at udfylde de tern, der skal danne hjertet, men kun på hver anden linje! På de andre linjer, markerer du de tern, der falder udenfor hjertet, med en lysere farve. Du kan også bruge linket her, hvis du helst vil gøre det online. Hvis den ikke vil printe eller gemme, kan du tage et screendump og printe det. Jeg har brugt det til at lave demonstrationen her til højre - klik for at se den større. Men husk nu når du strikker det, at du skal lave dobbelt så mange pinde som her, fordi dette kun repræsenterer pindene på vrangsiden - dem på retsiden strikkes kun ret.

Og så er det jo ellers kun fantasien, der sætter grænser! Måske et motiv er oplagt til den person, du laver dem til? Og ellers er der jo milliarder af forslag på nettet - bare google "knitting chart" og så skal du nok finde noget :-)

Og tjek så lige denne Mona Lisa i skyggestrik :-D

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.