Gå til hovedindhold

Om salver

Cremer og salver er en del af de flestes dagligdag, og de kan nemt laves selv.

Forskellen på en salve og en creme er at sidstnævnte indeholder vand. Mange tror fejlagtigt, at deres hud har brug for fugt, men det er ikke sandt. Jo, huden har brug for fugt, men det er altså indefra! En sund hud kræver masser af væske. Men man kan ikke komme vand i huden udefra. Man kan dog godt bruge cremer i stedet for salver, og nogle finder, at de er lettere at smøre ud og ikke fedter så meget som salver til brug i ansigtet. Bemærk dog, at cremer pga. vandindholdet i modsætning til salver skal konserveres! Vil du gerne fremstille cremer, kan jeg stærkt anbefale at se på www.urtegaarden.dk for ingredienser og opskrifter på cremer. Endvidere findes der på www.groupcare.dk en mailgruppe om naturkosmetik, hvor man kan stille spørgsmål og få hjælp.

Når huden er tør, er det fordi den naturlige fedtbarriere i huden er beskadiget eller i ubalance. Det kan afhælpes ved at danne en barriere med fedtstof udefra. Denne barriere er mest effektiv, når den ikke indeholder vand, da vandet kan øge fordampningen fra huden, hvilket giver mere tør hud.

Mange fedtcremer i handlen indeholder vaseline eller relaterede produkter, samt silikone. Disse ting hører ikke hjemme på huden - de lukker porerne af, så huden ikke kan ånde og giver i sidste ende en dårligere hud. Vaseline hedder ofte noget med petrol-, da det er et affaldsprodukt ved raffinering af råolie (dvs. benzinfremstilling), og silikone hedder ofte noget med -kone/-cone (fx. dimethicone).

En creme kan som sagt være lettere at smøre ud end en salve, og nogen føler at salver fedter en del. Det afhænger dog af olien, der er benyttet. Har man fx ikke tør hud i ansigtet, vil en ren vegetabilsk olie som jojoba eller mandel være nok. Er man mere tør kan sheasmør være en god løsning. Salverne indeholder ud over olier også en form for voks, palme- eller bivoks. Denne voks lader huden ånde men bevarer fugten længere end den rene olie gør. Derfor er salverne især gode til deciderede problemer som tør eksem, eller til de medtagede børnekinder i vinterhalvåret. Generelt er indholdet af voks bestemmende for, hvor længe cremen 'holder' på huden. Til læbepomader er det en god idé at bruge ekstra meget voks, da den så holder længere på læberne - rene olier egner sig ikke så godt til at holde læberne beskyttede.

Jeg bruger følgende i min fremstilling af salver, og alle ingredienser kan enten købes i supermarkeder, helsekoster eller hos www.urtegaarden.dk:

  • Sheasmør. Denne olie er fra den afrikanske sheanød, har nogle enormt gode helende egenskaber og er meget fed. Den kan bruges i læbepomade, salver, cremer, hårkur, mod eksem, mod strækmærker, mod hæmorrhider, til sår og rifter, til meget tørre ben, efter hårfjerning mod betændte hårsække o.m.a.
  • Mandelolie. Denne olie er fed og meget lækker at bruge til hele kroppen i stedet for bodylotion. Den er også en rigtig god ingrediens i mange salver og cremer.
  • Palmevoks. Denne voks fås i flager hos Urtegården, som er rigtig nem at måle op og bruge i salver. Den smeltes sammen med olien i et vandbad og gør salven fast. Alternativt kan bivoks benyttes.
  • Olivenolie. Dette har de fleste alligevel stående, og oliven har nogle rigtig heldige egenskaber, fx modvirker det svamp. Olivenolie kan også bruges til at smøre hele kroppen efter bad.
  • Rapsolie. Denne olie har cortisonlignende egenskaber og kan derfor bruges til eksem som et naturligt alternativ til binyrebarkhormon. Bemærk at naturlige salver skal påsløres langt oftere end medicinske cremer.
  • Havre. Havren er generelt god mod eksem, og jeg bruger den i et olieudtræk med rapsolie til eksem-salve. Havren er også god til at fjerne døde hudceller og kan bruges som ansigtsmaske/skrubbecreme.
  • Kakaosmør. Dette fedtstof kommer fra kakaobønner og er fantastisk i salver og især i læbepomade. Det er meget solidt ved stuetemperatur og skal derfor ikke tilsættes i stedet for en flydende olie men som tilskud.
  • E-vitamin. Ren e-vitaminolie virker konserverende og kan derfor bruges i især cremer, hvor indholdet af vand nødvendiggør brug af konservering. se mere på www.urtegaarden.dk. Den er dog også god til eksem og kan derfor også med fordel tilsættes eksem-salver.
  • Æteriske olier. Disse kan have forskellige egenskaber og kan tilsættes efter behov. Man bør dog undgå dem, hvis man er allergisk eller har mistanke herom. Brug ikke æteriske olier i salver til børnenumser o.l.!


Salver kan typisk holde sig i op til et år, gerne på køl. Hvis du bruger det sjældent, kan du have det i køleskab, men hvis du bruger det sagligt kan du sagtens have en krukke på badeværelset. Det er som sagt ikke nødvendigt at konservere salver, da ikke ikke indeholder vand. Bemærk dog, at visse olier (så som hørfrøolie, hampolie o.a.) har en kortere holdbarhed end andre og derfor skal bruges hurtigt.
Find opskrifter på salver under 'Hudpleje'.

Kommentarer

Karin (ikke efterprøvet)

Har du en opskrift på eksem-salven? Jeg køber A-derma Exomega på apoteket til min datters eksemhud, og den virker fint, men er dyr. Så jeg kunne godt tænke mig at prøve en hjemmelavet havresalve. Mon ikke den er mere effektiv end cremen?

fre, 11/28/2008 - 10:32 Permalink
Karin (ikke efterprøvet)

Nu fandt jeg opskriften ;-)

fre, 11/28/2008 - 10:43 Permalink
Kamilla (ikke efterprøvet)

Er det ren e-vitamin eller e-vitaminolien (tidselolien) du bruger??

tor, 11/03/2011 - 21:01 Permalink
Sisse

Det er ren e-vitamin, fra urtegården :-)

tor, 11/03/2011 - 22:43 Permalink
diana (ikke efterprøvet)

Hej sad lige og læste at silicone tilstopper porene...Jeg går til kosmetalog og har fået nogle hjemmeprodukter også bla. dermalogica ultraclaming barrier repair creme. Og den indholder siliconer istedet for vand. Får jeg så ik flere urenheder i ansigtet? syntes det mærkeligt at jeg fået sådan en creme med hjem hvis det tilstopper ydligere? håber du vil svare tilbage.

søn, 03/18/2012 - 15:24 Permalink
Sisse

Well. Man bruger det i kosmetik, fordi det kan hydrere uden vand, og fordi det giver en glat overflade at lægge makeup på, idet det virker som spartelmasse. Lovely, ikke? Og fordi det netop fylder ud, kan det også tilstoppe porerne. Det er ikke alle, der oplever dette, så måske får du ikke problemer med det. Men hvis man skal have 100% naturlige produkter, skal man nok opsøge en kosmetolog der annoncerer med at bruge den slags - var det en mulighed for dig?

søn, 03/18/2012 - 21:39 Permalink
Gitte (ikke efterprøvet)

Hej når du laver cremer og salver, hvormeget olie og bivoks burger du så.
Det er en rigtig god og oplysende side, men jeg kunne godt lige bruge opskriften..

lør, 09/14/2013 - 18:46 Permalink
Sisse

Hej Gitte, tak for det - opskrifterne står som nævnt under menupunktet "Hudpleje" :-) Kig på dem og skriv hvis der mangler info!

lør, 09/14/2013 - 20:35 Permalink
Hans Christians mor (ikke efterprøvet)

Hej Sisse
Øv har lige været hos lægen i dag hvor min lille søn Hans Christian på 4,5 mdr har fået konstanteret børneeksem og han har det i hele hovedet. Jeg har netop købt alle ingredienser til at lave din salve til min lille søn, men desværre kan han ikke tåle havre, da han slog voldsomt ud med ADermas Exomega fedtcreme. Jeg giver ham dagligt en massage m kæmpenatlysolie og i hans bad har jeg badeolie og en sjat olivenolie i og det hjælper ham med hans tørre hud på kroppen. 
Nu kommer mit spørgsmål: jeg har fået mildison til hans eksem og på apoteket sagde den flinke dame at jeg ud over fedtcreme/salve skulle bruge en genoprettende creme til hans ansigt og at f.eks. cidal ikke er genopbyggende. Nu vil jeg gerne lave verdens bedste fede salve til eksem/hudoprettende salve i-en med diverse "gode ingredienser i, dog uden havren. Tænker på ingredienser såsom kæmpenatlysolie, olivenolie, rapsolie, men har du nogen tip til hvad jeg ellers kunne komme i som genopbygger en eksemplaget hud?
er godt klar over at eksem har en årsag og da jeg ammer er jeg selvfølgelig gået i gang med udelukkelsesmetoden i hvad jeg spiser, :-)
I øvrigt en super side du har og ser frem til dit svar, mvh Rikke

ons, 11/06/2013 - 00:27 Permalink
Sisse

Tak for rosen, Rikke :-)
Du kan evt bare droppe havren og bruge rapsolien som den er, eller måske endda skifte den ud med øko jomfru kokosolie. Det er min nye favorit til al mulig hudpleje. Bivoks er vigtigt, da det får salven til at blive på huden længere. Bemærk at købesalver ofte indeholder silikone og/eller vaseline/petroleum, hvilket gør at man ikke skal smøre så ofte - derfor skal man smøre mere med naturlige salver. Kakaosmør og sheasmør er begge supergode.
Hvis du er eventyrlysten kan du også gå en helt anden vej og bruge oksetalg. Det skulle nemlig være DET bedste, fordi det ligner den menneskelige fedtbarriere i huden mere end vegetabilske olier etc. Det skal koges først og smeltes, og så blandes med noget der dufter lidt godt, tror jeg. Jeg har ikke prøvet det selv, men læst meget godt om det.
Godt du er obs på årsagen :-) Og ja, du må prøve dig frem. Det første sted du skal kigge er på de ting, du mistænker ikke selv at tåle, for det er oftest dem, der skaber problemer.

tor, 11/07/2013 - 18:11 Permalink
Nanna (ikke efterprøvet)

Hej Sisse, 
tak for en super inspirerende blog! Jeg har selv brugt jomfru kokosolie til huden, men tror desværre ikke helt jeg kan tåle det - slår nemlig ud når jeg spiser kokosprodukter. Jeg vil derfor gerne forsøge mig med oksetalg - men hvor købes det henne? Og skal man være opmærksom på kvaliteten af den? Eller er det ligemeget om den kommer fra en økoko?
Igen, tak for gode tips!
 

søn, 10/26/2014 - 14:18 Permalink
Sisse

Hej Nanna, tak for det, glad for at du kan bruge det!
Nogle reagerer faktisk på kokos, så alternativer er godt. Det kunne også være oliven, sheasmør eller kakaosmør. Talg kan være ret svært at opdrive - du kan spørge hos en slagter. Jeg vil sige, at det ikke er lige meget om det er øko eller ej, for alle fedtopløselige sager sidder jo i fedtet på dyret. Det gælder fx flere vitaminer. Men om det så er nemt at finde øko-talg skal jeg ikke kunne sige. Du kan også prøve at spørge på øko-gårde der selv står for slagtning - fx Thorshøjgård i Dronningmølle?

ons, 10/29/2014 - 11:25 Permalink
PJ (ikke efterprøvet)

Hej Sisse
Tak for et fantastisk og inspirende blog. Jeg er nok kommet sent med i denne bølge :(.. Men hellere sent end aldrig ikke sandt!
Hvis man gerne vil have en salve som er lidt nemmere at smøre ud og fedter ikke for meget, hvad er så vejen frem? Er det at skifte olien til en mellemfed olie? Jeg vil gerne lave en mellemfed  salve, som tager udgangspunkt i din oliven-salve, skal jeg både udskifte oliven og sheasmør i så fald? Har du evt. et forslag?
Ser frem til svar :) 
Hilsen PJ
 
 
 
 
 
 
 
 

fre, 01/04/2019 - 11:51 Permalink
Sisse

Hej PJ, og undskyld det enormt langsomme svar! 
Det er nok mest mængden af bivoks, der gør din salve sværere at smøre ud - medmindre du opbevarer den på køl, for så bliver olivenolie også fast. Så du kan evt prøve at halvere mængden af voks og se hvad der sker? 

fre, 08/02/2019 - 09:42 Permalink
Jeannette Burm… (ikke efterprøvet)

Ved du hvad opskrift er, da jeg bliver ved med at støde på det alle steder og du virker meget indsigtsfuld 🥰

lør, 10/19/2024 - 12:07 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Begrænset HTML

  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
CAPTCHA
Dette spørgsmål afgør, om du er et menneske, for at forhindre automatisk indsendelse af spam.