Hjemmelavet is behøver ikke at være svært, og selv den økologiske is i fryseren i mange supermarkeder kan indeholde ting, som mange af os ikke ligefrem forbinder med is - der er mange gode grunde til at gøre det selv ;-)
Jeg stod forleden i Irma og ville købe chokolade-is. Jeg går op i dyrevelfærd og sundhed og ser derfor kun på de økologiske varianter. Der er to: en på 900 m til 36 kr. og Irmas egen jersey-flødeis til 33 kr. for 500 ml. En ret stor prisforskel, ikke? Jeg skal lige til at snuppe den billige (man er vel også en fattigrøv :-)), da jeg tænker "se på indholdet". Der er vel en grund til forskellen?
Irmas flødeis indeholder mælk, fløde, sukker, æggeblommer og chokolade.
Den anden indeholder bla. andet skummetmælkspulver, johannesbrødkernemel og carrageenan.
Ahvad? Hvorfor er der fortykningsmidler i den økologiske is?? Naturligvis fordi is baseret på skummetmælkspulver vil være flydende uden dem. ØV!
Når jeg laver is, skal der kun 3 basis-ingredienser i, og så kan den varieres i det uendelige. NB: dette er det, man kalder parfait, og faktisk ikke is, men det smager altså fabelagtigt :-)
Vanilleis:
6 pasteuriserede æggeblommer
2 dl sukker
3 dl fløde.
1 stang vanille
Pisk først æg og sukker. Pisk så fløden og bland det sammen forsigtigt. Tilsæt vanillekornene, du har skrabet ud af stangen. Så i en bøtte af en art og i fryseren, hvor du ikke skal gøre mere ved det.
Chokoladeis:
Smelt 75 g chokolade med en sjat fløde (evt. en tsk instant kaffe) og bland i æggemassen, inden du tilsætter fllødeskummet. Hak 75 g chokolade og bland i til sidst, inden det fryses.
Bær-is:
Mos bærrene, evt i foodprocessor hvis frosne, og bland i isen lige inden den fryses.
Irma sælger ikke længere de frosne øko-æggeblommer, og jeg kan heller ikke finde dem andre steder. Da jeg ringede til deres hovedkvarter, fik jeg at vide at de ikke kunne sælge dem, fordi folk simpelthen ikke opdagede dem i køledisken. Nu laver Dan-æg så en øko-variant, som ligger i køleskab med de andre, men den indeholder kun 1 blomme per plastkop, og så til gengæld 45 % sukker! Det betyder, at man fx ikke kan bruge dem til min ynglings chokolademousse :-( Jeg synes måske en mere oplagt løsning på problemet ville have været at Irma og andre steder havde sat et lille skilt op i køleskabet ved de andre pasteuriserede æg, i stil med "Find øko. æggeblommer i frysedisken". Hvis du vil bede Irma genindføre æggeblommer uden 45 % sukker, kan du skrive til dem her.
Kommentarer
Lyder lækkert Sisse, må jeg prøve.
En anden super god og nem opskrift på hjemmelavet is er:
½ liter fløde
500 g. frosne bær
2 spsk. sukker
Det hele blandes sammen i en blender/foodprocessor og så i fryseren :-)
Mange gode pointer, tak for dette
Tilføj kommentar