Ofte hører man to tanker om tandbørstning:
- Det skal gøres, uanset hvad.
- Hellere hul i tænderne end ar på sjælen.
Den første præsenteres af mange tandlæger, der også gerne demonstrerer, hvordan man skal sidde overskrævs på sit barn med deres arme låst under knæene, mens man børster deres tænder to gange dagligt. Hvorfor den slags ikke er meldt til politiet, er mig en gåde. Jeg mener, vi har dog love til beskyttelse af børn i Danmark, men tænder er åbenbart lige den ene ting, der retfærdiggør al magtanvendelse og vold :-(
Den anden er fremsat af Jesper Juul og udtryk for et noget andet børnesyn. Han mener, at børn tager langt mere skade af ovennævnte behandling, end af at have huller i tænderne. For nogle mennesker ender denne holdning med at betyde, at de opgiver tandbørstning på forhånd, fordi de ikke har lyst til at begå overgreb, og det er jo forståeligt nok.
Jeg mener, at der er en hel verden mellem de to holdninger. Jeg mener nemlig godt, at man kan beskytte sine børns tænder, imens man beskytter deres sjæle. Men den kræver tid, samarbejde, og frem for alt: en holdning til, at dette her ikke bare skal overståes! Det er nemlig lige der, filmen knækker, og overgrebet starter. Der skal kun 1 overgreb til, og så skal man bruge flere uger på at genskabe den ødelagte tillid :-(
Brug en stofble til de allermindstes første tænder!
Så længe der kun er få tænder i munden, kan de fint rengøres med en fugtig stofble om en finger. Ingen grund til hverken tandpasta eller tandbørste her :-)
Er der en grund til skrigeriet?
Når især de mindre børn græder under tandbørstning, kan det jo ganske simpelt være fordi, det gør ondt. Indtil 2-3 år har de jo ofte tænder undervejs konstant, og det giver naturligvis ømme gummer. De kan faktisk være ømme flere måneder, før tanden kommer frem. Når man børster tænder på andre, er det umuligt at mærke hvor voldsomt det føles.
Skal det være for enhver pris?
Jeg synes det er vigtigt at kunne have en afslappet holdning til tandbørstning, uden at man er ligeglad. Fx synes jeg det er skørt at vække et barn for at børste tænder, hvis det falder i søvn før. Jeg synes også man kan tage hensyn til fx sygdom og lade tænderne være lidt, hvis barnet har det rigtig skidt. Og så skal man ikke børste tænder på barnet, hvis man selv er irriteret og sur forinden, for så ender man nemt i overgrebs-mode.
Fysiske forhindringer :-)
Mange børn hiver kinderne ind, når der børstes kindtænder på ydersiden. Her kan man bede barnet om at stikke en finger ind i mundvigene og trække ud, så kan man komme nemt til kindtænderne :-)
Somme tider blokerer børn med tungen, når der børstes på indersiden. Hvis det gør det umuligt at børste, kan man bede barnet sige "ahh" imens, eller noget andet, der fjerner tungen fra området, mens man børster.
Vær kreativ!
Hvis man prøver at udskifte "det skal overståes"-tanken med "det skal være sjovt", kommer man meget langt :-) Men det kræver selvfølgelig noget fantasi! Hvad synes dit barn er sjovt? Her er et par ideer:
Syng en sang, som barnet elsker.
Fortæl en historie, fx en føljeton.
Gør det i en hule under dynen, mens barnet holder en lommelygte.
Led efter dinosaurer i barnets mund, mens du børster - erstat dinosaurer med hvad som helst, som interesserer dit barn.
Børst foran fjernsynet, hvis dit barn ser noget, det elsker at se, og som afleder opmærksomheden lidt.
Fortæl om huller i tænderne, uden at gøre det til noget superfarligt, og uden at skræmme med 'besøg hos tandlægen, hvis vi ikke gør det her godt nok!'.
At finde den rigtige smagsvariant af tandpasta er også supergodt! Nogle børn er slet ikke til mintsmag, og nogle tandpastaer smager for kraftigt. Eksperimentér, og prøv fx Urtekrams børnetandpasta med fennikel (lakridsagtig smag). Du kan også lave din egen tandpasta - se hvordan på www.urtegaarden.dk.
Lad barnet styre!
At kunne stoppe, når man har brug for det, er vigtigt. Måske skal man synke spyt, eller bare have en pause. Hvis barnet har sin hånd på din arm og kan fjerne den, giver det meget tryghed.
Det er også en god ide at lade barnet være med ved at "børste for" før du børster grundigt, eller lade de mindste leg med tandbørsten og vænne sig til dens fornemmelse, når de har lyst.
Opdatering 2024:
Siden jeg skrev ovenstående er jeg blevet opmærksom på en hel række alternative typer tandbørster, som ofte bruges til fx børn med sanseudfordringer. Det kan være nødvendigt at eksperimentere med forskellige typer, før man finder den rigtige. Jeg kan ikke anbefale nogle af dem, da jeg ikke har prøvet dem selv, men der skal nok være nogle, som er forsøget værd! Google er din ven.
Kommentarer
Mads er nok vores smærtens barn hvad tænder angår
han er barnet man ikke bare stopper noget i munden på..så tandbørstning var under skrig og mange tåre i lange perioder..
nogle gange virkede en leg med at fange dyr mellem tænderne.. andre gange ikke
men det vi har haft størst held med er en elektriks tandbørste.. han styre den selv under vores vejledning..
dvs vi står overfor med en alm tandbørste og viser hvor han nu skal børste... og aldrig har vi haft så lidt gråd og så fine tænder
Her har mindstemanden i hvert fald lært at bruge tandpasta, han stjæler nemlig de stores tandbørster. Men for filan, 3 børn = ½ time for at få børstet tænder ;-)
Vi var rigtig glade for Pigeons sæt til de helt små (3 bøster, hvor to af dem er med gummi i stedet for hår). Der følger et sutteskjold med som passer over børsterne. Sutteskjoldet gjorde at den lille kunne ligge med tandbørsten selv og gnubbe gummerne (selvfølgelig med en voksen tilstede). Ved tandudbrud opbevarede vi gummibørsterne i køleskabet, så de var dejligt kolde.
Tilføj kommentar