Back to top

Tips til plastre

Sår på knæ og albuer er uundgåelige i sommertiden, og de fleste børn finder stor trøst i at få plaster på, også selvom vi voksne måske tænker, at det "ikke er nødvendigt". Jeg bruger selvfølgelig altid plaster, når der bedes om det, for hvis det kan hjælpe mentalt, er det jo også vigtigt :-)

Men plastre kan jo være træls at bruge, fordi de måske klistrer lidt for godt, eller sidder fast i såret. Disse to problemer kan dog løses med den rette teknik :-)

Som jeg vist har skrevet andetsteds her på siden, kan mineralsk olie (såkaldt babyolie) opløse limen i plastre. Det er olie lavet af spildprodukter fra råolie. Vegetabilsk olie har ikke denne evne til at opløse lim. Ved små plastre kan man gøre det, at man tager et stykke vt med olien på, løfter et hjørne af plastret og så tørrer fremog tilbage med vattet, mens man lige så forsigtigt trækker i plastret, i takt med at limen løsner.
Er der tale om større plastre, der har siddet længe, kan man gennemvæde det godt med olien, evt. over flere dage, og så stille og roligt trække. Når man til et sted, hvor det sidder fast, kan man påsmøre mere olie og vente. Det kan ikke anbefales at "få det overstået", for huden kan være meget irriteret og ødelagt under et plaster, især et der har siddet længe.
Når plastret er fjernet, er det en god ide at smøre mere olie på for at fjerne limresterne stille og roligt, og så ellers smøre den irriterede hud med en god salve, som olivensalven eller havresalven.

For at undgå at plastre sidder fast i sår, kan man smøre fx sheasmør på såret. Det fremmer også sårhelingen. Men et sår er ømt og det kan være meget ubehageligt for barnet at få smurt salven på. Min ældste søn fandt derfor på, at jeg skulle smøre salven direkte på plastret, inden han fik det på, og det virker jo upåklageligt :-) Hvis derer betændelse,og man gerne vil bruge penicillinsalve, virker det også fint på denne måde. Et alternativ til penicillinsalve kan være en salve med perikon-olie eller morgenfrueudtræk.

Kommentarer

-med et meget stort overblik og et meget stort overskud!
Og så er vi endda navnesøstre.
Jeg læser din side, især når jeg føler jeg igen har dårlig samvittighed over for mine børn, fordi jeg igen har haft for travlt. Her bliver jeg mindet om alle de gode ting jeg kan og gør, og jeg får et par gode idéer til at rette min samvittighed op, når jeg kommer hjem.
Tak for dig!

aj, jeg får da helt røde kinder :-D tak for de søde ord, navnesøster :-)

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.