Back to top

Tips om stofbleer

Vi bruger stofbleer som back up til EC. Jeg er flere gange blevet spurgt om forskelligt med stofbleer og vil her forsøge at lave en slags FAQ samt give nogle gode råd.

Virker det overhovedet?

De har da holdt adskillige generationer tørre! Selvfølgelig virker de. De er endda bedre end papirbleer, som giver mange børn hudproblemer. Og så varmer stofbleer ikke drengebarnets skridt op, hvilket mistænkes for at være medvirkende faktor til mænds forringede sædkvalitet!!

Er det ikke besværligt?

Gammeldags foldebleer vil være besværlige i nogles øjne men har mange andre fordele! For de fummelfingrede vil formsyede bleer være nemmere at gå til.

 

Hvilke typer er der?

Kommer - har lige sygt barn...

 

Er det dyrt?

Foldebleer er meget billige, selv økologiske koster ikke en formue. De formsyede koster mere, afhængig af mærke og materiale. Du kan dog også vælge at sy selv af genbrugsmaterialer og dermed gøre det ret billigt og miljøvenligt. Nogle købebleer er meget dyre - men tænk lige over, hvad det er for bleer! Måske er de syet af WAHMs og ikke dårligt lønnede slavearbejdere! Måske er de lavet af supergode og dyre materialer! En Swadlebees Øko., som jeg selv bruger, koster fx over 150 kr. her i DK - men hvor ville jeg lige finde økologisk velour og økologisk hamp henne??? Det betaler jeg gerne for at købe færdigt, mens mange andre slags i mere 'enkle' materialer måske godt kan laves selv. Og husk lige, når du kigger på priser, at stofbleer kan bruges til flere børn! Hvis du ikke selv skal have flere, kan du faktisk sælge dine brugte stofbleer for en okay pris.

 

Hvor mange skal man have?

Jeg vil sige, at man ikke kan klare det med mindre end 20 stykker. Hvis man ikke vil vaske mere end hver 3. dag og skal have bleer hængende til tørre i 1 døgn, skal man nok have noget mere, måske endda det dobbelte. Som udgangspunkt bruger man måske 10 om dagen.

Hvad hvis man ikke har tumbler?

Så skal man vælge at have ret mange bleer og gå efter modeller, der tørrer hurtigt. Det gør fx lommebleer og foldebleer.

 

Kan man lave det selv?

Jada! Du kan sy selv efter opskrifterne her på siden. Ellers kan du finde opskrifter på engelsk her.

 

Skal man bruge andet end bleer?

Det kommer an på typen. De fleste bleer skal bruges med en blebuks udover. Den kan købes færdigt eller sys eller strikkes selv. Du kan vælge at bruge blebukser af fleece, PUL eller uld. Jeg bruger hjemmestrikkede uldbukser. Lommebleer er bleer med en vandtæt yderside og et fleecelag på indersiden. Lommen mellem de to lag er åben bagtil, og heri stopper du så sugende lag. Det kan være indlæg, der er syet i facon (af dig selv eller købt færdige) eller fx foldebleer, der er foldet godt sammen.

 

Bjørn Lomborg siger, det ikke er bedre for miljøet??

Ham Lomborg er fuld af fup og gamle aviser! Selvfølgelig er det bedre for miljøet ikke at skulle smide store mængder affald ud! Når det så er sagt, er der lige nogle ting man skal tage med i overvejelserne af miljøgevinsten: Bomuld, som ikke er øko., står for en af de allerstørste forureningsfaktorer fra landbrug, da det sprøjtes rigtig meget. Det er derfor godt at bruge økologisk bomuld, eller at genbruge andre ting (fx gamle håndklæder o.l.) Når man vasker, skal det være en fuld maskine, da der ellers spildes for meget vand og energi. Det betyder også, at man bør have en god stak bleer, så man kan nøjes med at vaske hver 3. dag (de fleste vaskemaskiner vil kunne rumme 30-35 bleer). Hvis man tumbler, gør det miljøgevinsten lavere eller fjerner den. Det er derfor godt at minimere brug af tumbler (i det hele taget). Derudover vil jeg anbefale alle at høre, om deres elselskab sælger "grøn el" og 'signe' op for det!

 

Læs mere:

Slyngebarn er der et forum om stofbleer, hvor du kan trække på andres erfaringer og give dine egne videre. Du kan her også finde links til en masse sider om stofbleer.

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.