Jeg har lovet flere at lave en artikel med tips til aktiviteter med børnene, når man passer hjemme. De kan uden tvivl også bruges af dem, der ikke hjemmepasser ;-) Men dem der gør, synes somme tider det er rart med noget inspiration :-) Så her kommer lidt om hvad vi laver/har lavet før, og hvad jeg har set/hørt andre finde på derhjemme - og benyt endelig kommentarfeltet til at komme med flere tips og idéer!
Allerførst vil jeg dog benytte lejligheden til at 'indvi' det nye mere blog-agtige format herinde med nogle af de tanker, jeg forestillede mig at skrive lidt om. Når vi nu er ved børnene og hvad man laver i dagligdagen, vil jeg nemlig gerne sige noget om det jeg opfatter som en meget stor misforståelse - nemlig at børn har brug for at komme i institution. Jeg understreger til at starte med, at jeg ikke siger dette for at træde dem, der benytter sig af pasning, over tæerne, men for at komme med en anden vinkel, som nogle måske kan bruge. Og så undskylder jeg heller ikke mere nu ;-)
Jeg har mødt mange, som har nydt at passe børnene hjemme til omkring 3-års alderen, og hvor børnene stortrivedes. Men når de så når de 3, er det som om man støder på en magisk grænse: hertil og ikke længere kan deres behov opfyldes derhjemme. Well, måske er nogle børn virkelig sådan, men jeg tror ærligt talt mere det er en social konvention. Børn har brug for andre børn, siger man. Jada, men hvor meget og hvor ofte?? Og har de brug for deres forældre?? Gæt min holdning her ;-) Det kunne jeg jo snakke meget mere om, men lad det ligge ved dette: langt de fleste børn har mindre brug for det, de sociale konventioner siger, og mere for at være sammen med mennesker, der kender og elsker dem. Hm, måske jeg hellere må skrive et indlæg kun om dette en anden dag, hva? :-D Og så nå frem til sagen - hvad laver vi, når vi passer hjemme!
Mine børn er nu hhv. 7 og 3½, så nogle af aktiviteterne er meget rettet mod større børn, mens andre er til mindre. Tag hvad du kan bruge :-) Og brug biblioteket! De har en fremragende samling de fleste steder af bøger om aktiviteter med børn, idéer til hobbyprojekter, hvad man kan lave på en skovtur osv.
Hjemme
Tegne, male, klippe-klistre, bygge
- Postkort, fødselsdagskort, julekort (i disse tider, hvor de fleste bruger nettet, er det fantastisk at få et rigtigt kort med posten :-))
- Huse af papkasser - byg bamsehuse af papkasser og mal dem med rester af vægmaling. Evighedsprojekt, der kan udvides så meget man lyster :-)
- Trylledej - males efter bagning med fingermaling eller vandfarve, og er superfine små gaver
- Hjemmelavet modellervoks - brug evt. opskrifter med lanolin, som forhindrer at det tørrer ud
- Stenmaling - find sten alle vegne, fx på stranden, og mal dem derhjemme. Porcelænsmaling er godt til det, og de pynter så fint i vindueskarme
- Pynt til højtider - det er altid sjovt, og biblioteket har masser af bøger med idéer.
- Spil - lav jeres egne spil og spilleplader. Her har min ældste selv lavet en skakplade til brug med lego-mænd :-)
Jeg vil anbefale, at man altid har farvet karton derhjemme ;-) Og er ungerne vilde med Shane (hvem er ikke det), er en limpistol uundværlig :-)
Lege
- Skattejagt - enten med spor (sedler med tegninger eller ord, der peger mod næste spor) eller med skattekort.
- Jeg gik mig over sø og land - vi leger det i familiesengen med plads til at hoppe, og så finder vi på alt muligt skørt, gerne noget fysisk aktivt :-)
- Restaurant - legekøkkenet udvikler sig til en restaurant, hvor ungerne skiftes til at være kok og tjener, og serverer flotte eller åndede retter for mor og far :-)
- Butik - lav en butiksdisk af en stor papkasse og fyld butikken op med legetøj til salg. Kan udvides med kasseapparat, matadorpenge osv.
Lege med dyr, superhelte, legomænd osv - det har vi gjort rigtig meget i, og det er noget af det ungerne elsker allermest.
Spil
- Matador - juniormatador eller det gamle for voksne, som er ret svært men også sjovt for de større børn
- Memory - især for de små er det sjovt at opleve hvor meget de kan, fordi de bare husker fantastisk :-)
- Skak - er det for svært, kan I opfinde jeres egne regler og lave skøre spil :-) Figurerne og pladen er vildt tiltrækkende også for de mindre børn.
- Computerspil - der er vildt mange sjove onlinespil for små og større børn, og bibliotekerne har nærmest alt til både konsoller og PC. Lego Star Wars og alle andre Lego spil er fx fantastiske! Putt-Putt er sjovt for de mindre børn, med selskab af en engelskkyndig.
Storebrors lego-tips
Her er nogle tips fra min ældste, som har været lego-fan siden han var 3:
- Byg et hus - lav møblement til dukkehus el.lign. i lego. Storebror har lavet reoler med legetøj, kommoder til tøj, senge, køkken osv og på den måde møbleret et gammelt Lundby dukkehus, vik fik af min onkel og tante :-)
- Lav lege ud fra film, spil og bøger - her har vi bygget Isengard, Rigsarkivet, Afrikakorpset (2. verdenskrig) o.m.a. og leget med dem.
- Brug nettet - på http://www.brickfactory.info/index.html kan du finde vejledinger til stort set ALLE legopakker, der nogensinde er kommet på markedet. Har du mange klodser, kan du sikkert bygge nogle af de gamle ting ud fra dem. Det har været meget populært her :-)
Ude
- Genbrugsbutikker - de bugner ofte af spil og legetøj, man kan bruge til et eller andet sjovt projekt, sætte i stand eller andet.
- Dyrk en køkkenhave - og har du ikke have, kan du sikkert have en altankasse eller nogle krukker, hvor ungerne kan så frø og se miraklet, når de spirer :-)
- Skovtur - led efter dyrespor, efterladenskaber og andet. Identificér blomster og træer, ønsk dig en feltflora at have med i tasken :-)
- Vandpythop - vi elsker at tage regntøj på, når det rigtig har sjasket, og hoppe i de store vandpytter i parkens dårligt vedligeholdte stier ;-)
- Fuglekig - med kikkert på tur i en åbent område med masser af fugleliv. Medbring gerne et fugleleksikon.
- Strandtur - bade om sommeren og lede efter krabbeskjold, skaller og interessante sten forår og efterår.
- Blomstervandring - pluk, tør og identificér i floraen, eller saml buket til mormor :-)
Jeg kan ikke understrege det med biblioteket nok - det er virkelig fantastisk hvad de har af inspirerende bøger om ting man kan lave sammen. Og de fede tv-programmer for børn, som Lille Nørd, Volt, Kære Sebastian o.l. - de er enormt aktiverende :-)
Og ungerne elsker at lære nye ting - der er noget fedt ved at tage i skoven med det formål at finde uglegylp og vide hvad det er, og have sine bøger om krible-krabledyr med i tasken. Altså, skoven er vel altid hyggelig, og vi har heller ikke altid et formål derovre (ud over at drikke den medbragte kakao i troldehulen :-)), men for større børn er der ofte en ekstra dimension i det, når der er en (selvvalgt og interessant) opgave :-)
Kommentarer
hørt, hørt :-)
tak, mette :-)
nogen tilføjelser?
Så enig i det med, at børn absolut ikke behøver komme i institution for at være/blive velfungerende.
Af indelege kan jeg tilføje: "Ikke røre jorden", hvor vi bygger en bane af puder, bøger og al muligt andet, hvor det så går ud på at hoppe, kravle, klatre og gå fra ting til ting uden at røre jorden. Her er det også et hit at danse og lave gymnastik. Her kan man også låne mange gode cd´er på bibliotektet.
Tilføj kommentar