Back to top

Supernemme sutsko

skoDisse sutsko er strikket på 4 timer, altså de 2 par ;-) Det kan ikke blive ret meget nemmere end dem. Og så bruger de mindre end 1 nøgle garn per par.

Mine børn vokser bare så hurtigt ud af deres sutsko, at jeg faktisk ikke gider filte til dem. Og faktisk synes de også filtede sko er for varme, go figure. Så jeg fandt dette mønster i stedet. Det findes i et utal af varianter på engelsk og er tilsyneladende mere eller mindre allemands-eje, så jeg synes det er i orden at jeg skriver min egen version af det her. Jeg har lavet om på det for at undgå sømme - for ærligt talt, så kommer hverken drengene eller jeg til at gå med sko der har sømme under foden. Jeg var lidt skeptisk da jeg først så mønstret, netop pga sømmen der, og så det med at sålen faktisk ikke er formet overhovedet, men de former sig fantastisk om foden alligevel :-)

skoDe er strikket i ét, med tyrkisk opslag. Hvis du ikke vil bruge tyrkisk opslag, kan du bruge usynligt opslag og sømme med maskesting, men det er mere besværligt ;-) Du kan også slå almindeligt op og sømme, men så har du altså en søm hele vejen under foden...

Forkortelser:

 • m = maske
 • r = ret
 • vr = vrang
 • indt v = indtagning som hælder mod venstre: tag 2 m løs af som r hver for sig, før dem tilbage på venstre p og strik r gennem bagerste maskeled
 • indt h = indtagning som hælder mod højre: strik to m sammen r
 • Se forklaring og video til indtagningerne her.

Teknikker, du skal kunne:

 • Ret
 • Vrang
 • Tyrkisk opslag (anbefales kraftigt, du vil for evigt være glad for at kunne dette! Se her.)
 • Magisk løkke (med rundpind, se her.)

Du skal bruge:

 • 1 nøgle á 100 m uldgarn i en tykkelse til p 4-5
 • rundpind 4 eller 4½, eller strømpepinde
 • rundpind 3 (til tyrkisk opslag)
 • 1 maskemarkør
 • 1 uldnål

Strikkeprøven

De fleste opskrifter giver et bestemt antal masker til forskellige størrelser, men jeg kan bedre lide at finde frem til maskeantallet selv i projekter som dette. Så du kan strikke en prøve for at finde frem til fastheden. Jeg laver mine prøver på 24 m og mindst 20 rækker, og så strikker jeg ret de første par pinde, derefter glat på de midterste 20 masker og ret på de to yderste i begge sider. Så måler du din strikkeprøve for at finde ud af hvor mange masker du skal bruge per cm, og ganger det med målet på foden.

Ex: Foden er 17 cm lang. Strikkeprøven giver 16.5 m på 10 cm. Du ganger så de 17 cm med 1,65 og får 28,05, dvs 28 m. Husk nu at skoen ikke kun skal sidde på den ene side af foden ;-) Og du skal derfor have det dobbelte antal masker i alt, men når du slår op med tyrkisk opslag er det altså 28 løkker omkring.

"Sålen" strikkes i retstrik - dvs skiftevis ret og vrang omgange - og skal være så bred at den går op omkring foden på det brede stykke. I eksemplet ovenfor er det 12 omgange i alt.

Opskriften:

Slå maskerne op med tyrkisk opslag.

Strik retstrik til sålen er bred nok, og herefter 1 omgang ret. På denne omgang markeres midt foran (dvs modsat der hvor du skifter mellem ret og vrang i de forrige omgange) med en markør, for at markere hvor indtagningerne skal laves.

Begynd indtagninger: Strik ret frem til 3 m før markøren, indt h, 1 r, flyt markør, 1 r, indt v, ret resten af omgangen. 2 indtagninger per omgang.

Fortsæt med at tage ind på hver omgang, indtil du har halvt så mange masker som du startede med, eller lidt mindre. Tallet skal kunne divideres med 4, hvis du vil lave ribkant som på billedet.

Strik nu 2 r, 2 vr hele vejen rundt så mange omgang, som du synes skal til. Hvis du laver ribkant, som skal bukkes om, skal den være mindst 5 cm høj.

Et alternativ kan være at slutte af med 6 pinde retstrik i stedet.

Luk løst af og hæft ender.

Tips:

skoFor at gøre sålen skridsikker, kan du sy et stykke skind på. Tegn foden af på et stykke papir, klip ud og tegn af på skind med 1 cm "sømrum" hele vejen rundt. Sy på med skindnål, eller lav huller i skindet før det sys på.

Et alternativ til skind er stof med gummidupper på - jeg har købt noget på etsy.com, men måske man kan få det i Danmark også. Jeg kunne dog intet finde i netbutikker.

Det flydende latexlim til påsmøring egner sig ikke til disse sko, da de strækker sig en del - det er bedre til filtede sko, eller måske sko der er hæklede.

Hvis du synes sålen er for tynd, kan du prøve at strikke den med 2 tråde på en lidt tyndere pind, og så lave resten af skoen med 1 tråd og tykkere pind.

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.