Back to top

Sisses havresalve

Denne opskrift er lavet decideret med henblik på eksem. Den indeholder rapsolie, som har cortisonlignende egenskaber, samt havre der er effektivt mod eksem. Læs mere om salver og indholdet her.

Når du smører med naturlige salver i stedet for medicinsk creme, skal du smøre meget oftere. Du skal regne med mindst at smøre 4 gange dagligt. Bruger du salven til en plaget blenumse, vil jeg anbefale at du samtidig lader numsen få masser af luft, især hvis du bruger engangsbleer. Du kan også overveje at skifte til stofbleer, evt. bare på deltid. Bruger du salven sammen med en cortison-creme, kan du se om du ikke kan fase brugen af cortisoncremen ud efter nogen tids brug af begge dele.

Olieudtrækket for sig selv kan bruges til indsmøring af kroppen, eller som behandling af tør/eksemplaget hovedbund ved at smøre den grundigt ind om aftenen og vaske håret om morgenen.

Sisses havresalve

Olieudtræk:
250 ml rapsolie
75 g havre

Bland olie og havre i et vandbad, der slutter rimelig tæt over en gryde med pænt meget vand. Kog op og lad simre 2-3 timer. Køl olien ned og si den gennem et tyndt klæde, og hæld den derefter på en flaske. Den kan holde sig på køl i mindst 1 år.

Salve:
1 del voks, palme- eller bi-
4 dele olieudtræk
en klump sheasmør (valgfrit)
en klump kakaosmør (valgfrit)

Hæld alle ingredienser i en varmefast skål med høj kant, der stilles ned i en gryde med kogende vand - bemærk at vandet ikke må kunne komme op i skålen! Rør med en træpind, indtil det hele er smeltet. Hæld på rene, skoldede krukker, mens det stadig er varmt. Hvis du fx tilsætter e-vitamindråber, skal det ske, efter at skålen er kommet op af gryden.

Læs om holdbarhed og opbevaring her.

Kommentarer

Hej Sisse,

bruger du havregryn ( de er jo ristede...?) eller valset havre...eller hvad?

Tak for hjælpen, på forhånd :-)

Hilsen fra Malene

havregryn!

og undskyld langsommeligheden - jeg har ikke kunne se kommentarer før i dag :-(

Kære Sisse

Jeg vil gerne lave din havresalve - den ser god ud :-) Der står i opskriften at man KAN putte sheasmør og kakaosmør i, men at det er valgfrit. Jeg tænker at jeg jo vil lave den bedst mulig nu hvor jeg alligevel skal i gang med at lave den, men hvad tilfører disse ekstra ingredenser? Bliver salven mere effektiv eller bare lækrere i konsistensen?

KH Sine

Kære Sine,

Det vigtigste for salven er havreudtrækket og voksen, da det er ingredienser i hhv. havre og rapsolie, som virker mod eksem, samt voksen der gør at den bliver længere på huden og beskytter mere. Sheasmør og kakaosmør er supergode fedtstoffer, som tilfører salven lidt ekstra beskyttelsesevne. Hvis du alligevel skal ud og købe ingredienser, ville jeg øgså købe lidt af dem :-)

God fornøjelse!

Kh,
Sisse

Hej Sisse

Jeg forsøgte mig i går, at lave din havresalve, men jeg er kommet til at købe fast palmeolie i stedet for voks, i den tro, at det var det samme. Nu er salven lige så flydende som olie alene.

Kan jeg bruge den palmeolien, eller skal jeg ud og finde noget voks?

VH Dina

"1 del voks, palme- eller bi-

4 dele olieudtræk"

Er det vægt eller volumen?

det er volumen Smile

Hej Sisse
Hvordan er forholdet så, hvis man bruger bi-voks, som jo er i plader - smeltes det så inden man opmåler i forhold til olieudtrækket?
Mvh Kirstine

Jeg ved det faktisk ikke, da jeg ikke har brugt bivoks - du må prøve dig frem :-) Jeg ville ikke smelte det før opmåling men bare brække noget af og lave salven (veje det først!) og så se på bagefter om den har brug for mere voks, eller mere af de andre ting - det er ret nemt at smelte den om.

Så har jeg lavet første portion eksem salve, håber det kan hjælpe min lille eksemplaget baby :-) mvh

Det håber jeg :-)

Men derudover vil jeg sige, at eksem er en reaktion. Det kan være på ting i maden, evt. ting du selv spiser, hvis du fuldammer. Cremer og salver kan lindre, men ikke fjerne problemet.

Hej Sisse, 

Tak for fin og inspirerende site med super kommunikation med mange rigtig dejlige anskuelser. :-)

Du anbefaler smæltning i vandbad. Jeg har bare smeltet voks, sheasmør, etc. direkte i en gryde. Er det hele så ødelagt nu, eller....?

Har du nogen erfaring med lanolin i huddplejeprodukter?

Mvh. Hanne 

Mange tak, Hanne :-)

Det er ikke sikkert - prøv at bruge det og se om du synes det er okay. Men generelt får det lidt for meget varme direkte i gryden, og det er derfor man anbefaler vandbad.

Og ja, jeg har faktisk brugt lanolin - jeg lavede en fantastisk læbepomade for nogle mdr siden, som jeg ikke har fået lagt op herinde, med honning og lanolin. Lanolinet skal bare være pestidicfrit og gerne øko, og så skal man putte det i efter voksen er smeltet.

Du skriver: Bland olie og havre i et vandbad, der slutter rimelig tæt over en gryde med pænt meget vand.

et vandbad der slutter tæt - hvad betyder det? Puttes olie og hvare i en skål der så sættes i en gryde med vand (som koger)? Hvad betyder slutter tæt i denne sammenhæng? ?

1 del palmevoks er det 1 dl?

kan jeg godt bruge ca. 1 dl sheasmør men ingen kakaosmør

Min datter har børneeksem, og vil så gerne undgå hormoncremer. Så jeg vil prøve at lave din opskrift på havresalve, da jeg har hørt det skulle ahve en gavnlig effekt.

Hej Sara, det betyder bare at du skal bruge en glas/pyrex skål, der kan ligge ovenpå en gryde og passer i størrelsen, så der ikke fordamper en masse vand fra gryden imens. Jeg vil tage et billede næste gang, det er også for dumt jeg ingen billeder har.

Ja, olie og havre blandes i en skål, og så sættes skålen over gryden.

Nej, del henviser til mængden af alle ingredienser i forhold til hinanden, i stedet for faste mål, for så kan man selv lave så meget eller lidt, man ønsker. Du skal altså have 1:4 voks og olie, og du kan med fordel bruge bivoks i stedet for palmevoks, selvom det er en smule mere besværligt at måle af.

Du kan sagtens udelade kakaosmør :-)

Jeg håber det kan hjælpe jer, men jeg vil også anbefale at se på årsagen til eksemet, som altid er allergisk på en eller anden facon. Og så vil jeg snart skrive noget om talg-creme, for det skulle faktisk være det allerbedste til eksem, hvis man altså lige kan finde noget talg at lave det af.

Hej

Hvordan styrer du temperaturen på rapsolien? Er det ikke noget med, at den begynder at danne transfedt allerede ved 107 gr.? Jeg kan ikke forstå, at den kan tåle at simre. Tror du, at man kan lave havreudtræk på f.eks. kokosolie og så tilsætte rapsolie efterfølgende?

Du kan sagtens lave kolde udtræk i olie! Så skal det bare stå længe, altså mindst 1 uge og gerne en måned. Jeg har ikke prøvet at gøre det med havre, kun planter som vejbred og morgenfrue.

Men det er dog ikke noget problem med opvarmning af raps - se fx denne artikel fra DTU :-)

Hej!Jeg lavede salven igår, men havde kun en metalgryde som jeg satte i en større gryde med vand + låg. Gryden rørte bunden, og havren virkede helt "sprød" da jeg hældte massen i klædet. Er det okay? Eller skal man bruge et rigtigt vandbad hvor skålen ikke rører bunden? Salven ser okay ud, men ved ikke hvad der er normalt :)

Mvh Anne

Hm, det ved jeg faktisk ikke. Jeg har kun prøvet at lave det i vandbad med glasskål, som ikke rører vandets overflade.

Hejsa, salven lyder rigtig spændende - jeg har dog svært ved lugten fra rapsolien - ved du om fx hampefrøolie kan benyttes i stedet? Skulle også have mange gode egenskaber - ser at Nyborggaard laver en øko udgave :)

Jeg tror man kan bruge alle mulige slags olier, dog helst nogen som ikke bliver hurtigt harske (det synes jeg måske at kunne huske at hampefrø gør?). 

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.