Der er så meget fokus på mad, at det nemt går hen og bliver et meget stort emne i familien, der måske endda er problemfyldt. Vi vil vores børn det bedste og bekymrer os, når de spiser for lidt, for usundt eller for ensidigt. Jeg tror ikke på løftede pegefingre, tvang eller prædiken, men vi kan gøre meget for at motivere vores børn til sunde kostvaner. Mit job som mor er ikke at stille regelsæt op eller gennemtrumfe det ene og det andet - jeg er en guide, som har til opgave at være et forbillede og vise en god vej, og så at acceptere, hvis de ender med at vælge en anden :-)
Men når det så er sagt, så har jeg det ikke godt med, at mine børn spiser meget ensidigt, er for glade for slik eller får for lidt af de byggesten, der er så vigtige for deres udvikling. Det vigtige for mig i denne forbindelse er at det ikke får lov at blive et stort issue. Jeg har gennem tiden observeret nogle ting, der har gjort det nemmere for mig at tilbyde interessant mad på de rette tidspunkter, som jeg her vil dele. Først nogle gode grundprincipper, som også gælderfor voksne:
Spis når du er sulten.
Børn der er sultne ½ time for aftensmaden, har ikke godt af at vente. Vi kender det fra os selv, og man kan nå at blive rigtig dårlig af sult, hvis der går for længe. Hvis man ikke har mulighed for at spise tidligere eller indrette sig på anden vis med tiden, så sørg for at ungerne får noget at spise, mens du laver mad. Du kan selvfølgelig godt stikke dem en riskage, men den er rent fyldstof. En skål med rå grøntsager er en rigtig god ide.
Spis mad, du har lyst til - men vær opmærksom på, at sukkertrang ikke er en lyst, men en afhængighed.
Hvis man ikke kan lide stegt lever, er det så sund mad? Jeg tror, at madens smag og hvorvidt den appellerer til en har stor betydning. Mad skal være lækkert, og jeg vil gerne have, at mine børn har en glæde ved både at lave og spise mad. At tvinge dem til at spise noget, som de synes er klamt, er demotiverende og fjerner den glæde.
Lær noget om mad
Sæt dig ind i, hvad man har behov for af forskelligt. I know, det virker uoverskueligt og man hører hele tiden at vi skal spise mere dit og mindre dat. Det du skal vide er mest hvad man har brug for at fedt, protein og kulhydrat, og så hvad der er af det forskellige i de ting, I spiser. På den måde kan man have et meget bedre overblik over om poden (og en selv) får det, I har brug for.
Vær det gode eksempel
Det er meget svært at bilde sine børn ind, at sundhed er så vigtigt, hvis man sidder med colaen i den ene hånd og posen med Haribo-mix i den anden. Foregå med et godt eksempel, gå op i din mad og din sundhed og tal om det, når nogen gider høre :-) Børn gør som vi gør, ikke som vi siger, og det er der sg* en god grund til ;-) Brug dette som det ultimative argument for at rydde op i dårlige vaner og lær nogle gode nye. En kop lækker lakrids-the og en skål med frugt og nødder til aftenhyggen er et forslag, der har virket for mig ;-)
Slap af
Medmindre dit barn eller du selv har en allergi, så er der ingen grund til at have alt for stort fokus på præcis hvad der indtages. Det skal ses over længere tid end en dag. Inspirer og vær inspireret, men find ro i at de færreste børn i vores del af verden er fejlernærede, såfremt de altså ikke lever på McDonalds...
Tips til gode madoplevelser til børn:
Lav mad, de kan lide
Lad være med at have et princip om, at I alle skal spise det samme. Tænk over hvad poden kan lide, når du laver madplan. Jeg laver tit mad i mange gryder, fordi min mand og jeg vil have en ting, mens ungerne ikke kan lide det og derfor skal have noget andet. Det kan godt være lidt mere arbejde, men jeg synes det vigtigste er, at de får noget ordentligt mad, og at jeg samtidig ikke selv skal gå på kompromis med hvad jeg spiser :-)
Del måltiderne op i flere små
Mange mindre børn går direkte efter ynglingstingen, når de præsenteres for en tallerken med forskelligt mad på. Hvis du ved, at din pode kun spiser de hjemmelavede pommes frites, så sørg for, at de andre ting serveres på andre tidspunkter. Her kan frokost være gulerodsstave, agurkeskiver, peberfrugtstykker og peanutbutter. Grøntsagerne kan også serveres i en skål under madlavningen. Hvis du vil have poden til at spise den proteinrige mad og ikke kun pommes, så server den først og vent med det andet. Hvis det ikke har interesse, når der står pommes på bordet, så server dem til frokost, eller eftermiddagsmad.
Mange børn synes, at sammenblandet mad er noget mærkeligt noget og foretrækker tingene for sig, fremfor en sammenkogt ret. Man kan få tallerkener inddelt i rum, som mange børn synes er rigtig sjove.
Præsentation er vigtig
Find på noget sjovt, når du præsenterer mad. Pålæg behøver ikke være på et stykke brød - man kan godt spise det hver for sig og måske på en sjov måde. Her er peanutbutter noget man spiser i et æggebæger med en miniature sølvske :-D Eller fra en stor ske, mens man venter på at maden er færdig. Grønsager og frugt skal helst skæres ud, for at de virker appellerende (også på voksne), og det kan gøres praktisk eller på en skør måde.
Vær kreativ
Hvis din pode ikke gider grøntsager, der er kogte eller rå, så lav i stedet grøntsagsfrikadeller. Er pizza bare det fedeste, så lav en linsesauce i stedet for alm. tomatsauce og få proteiner ind den vej. Gør noget ud af supersunde snacks, lur din podes smagsløg af og kast dig over kogebøgerne :-)
Gør køkkenet til et hyggeligt sted
Køkkenet må gerne være et hyggeligt sted, hvor børn er velkomne. Måske kan man ikke holde deres interesse fangen i lang tid ad gangen med madlavning, men det at de der derude, mens du laver mad, kan også smitte af på interessen. Vi har indrettet et legekøkken under et køkkenbord, hvor der flittigt leges kok, mens mor leger kok :-)
Protein og fedt
Tænk protein og fedt. Altså godt fedt - fx smør, olivenolie, kokosolie, æg og fedt på økokød - ikke friturestegt fra pizzariaet. Hvis du ammer, får dine børn masser af det gode fedt, men der skal stadig indgå fedt i deres kost. Deres udvikling kræver store mængder energi, som de kun kan opnå gennem stort kalorieindhold, hvilket vil sige aldrig fedtfattigt til små børn (det er også tvivlsomt til voksne - skær hellere ned på det fede og undgå fedtfattigt). Smør på brødet er et must, og nødder/nøddesmør (til børn der ikke har allergi) er vigtigt. Rugbrødscroutoner stegt i oliven- eller kokosolie smager skønt og er dejligt sprødt. En skefuld kokosolie kan røres ud i grød eller ris og smager rigtig godt - nogle børn synes det er superlækkert bare på en ske.
Mad er en familie-ting
Mad må gerne være sjovt, og noget man laver sammen! Hvis man laver madplan sammen, handler ind til retterne sammen og laver det sammen, får børnene en helt anden tilgang til maden. Invester i køkkenredskaber til dem, så de kan være med til at skrælle kartofler, og lad dem være med til at skære ting ud, under konstant opsyn, naturligvis ;-) NB: hvis de ikke gider, så er der intet vundet ved at sige, at de skal - lystbetonet er nøgleordet.
Madpyramide
Lav en madpyramide sammen! Sæt jer ned og tegn de forskellige ting, som børnene godt kan lide, ind i deres respektive kategorier og snak om, hvorfor det ene og det andet er godt, hvor meget man bør spise af det osv. Det sætter ikke regler op for børnene men giver dem en detaljeret forklaring på hvad der er godt.
Spisested
Vær fleksibel omkring spisested! Hvis din pode ikke gider spise ved spisebordet, så tænk over om det er vigtigt, eller om det er okay at sidde i sofaen. Somme tider er spisetiden mere rolig på den måde, og der ryger også mere indenbords. Hvis der er noget spændende i fjernsynet, eller man lige er i gang med et virkelig sjovt computerspil, er det måske også træls at stoppe for at sidde med til bords. Hvis det er det eneste tidspunkt familien er samlet, kan man jo også gøre noget for at gøre det rigtig hyggeligt. Hvis man er træt og mundhugges, er det jo så som så med både hyggen og appetitten. Vi kan god lide at lege gættelege a la 20 spørgsmål til professoren - så skiftes vi til at finde på et dyr, en superhelt, en tegnefilmsfigur eller andet :-)
Kræsne børn
Kræsenhed er ofte et udtryk for, at barnet har behov for selv at kontrollere sit liv, og hvad er nemmere at kontrollere end det, man putter i hovedet. Derudover er mange skeptiske overfor nye ting. Det er okay - og husk: jo mere du presser, jo mere pressen poden den anden vej. Det er en naturlig menneskelig reaktion. Tag det roligt, og præsenter poden for ny mad på en afslappet måde et par gange om ugen. Fortvivl ikke, hvis det ikke fænger, og lad være med at love belønninger for at smage! Motivationen skal komme indefra. Prøv heller ikke at gennemtrumfe, at man i hvert fald skal smage, for det er heller ikke rart. Mange af ovenstående tips kan bruges til at udvide barnets smagshorisonter, men nøglen er virkelig afslappethed.
Tilføj kommentar