Back to top

Filtede hjemmesko

 

Disse filtede hjemmesko er nemme at strikke og kan personliggøres og varieres i det uendelige! Disse hjemmesko er strikket på den enkleste måde - i 1 stykke i retstrik :-) Jeg lavede de to par til min bror og hans kone i bryllupsgave, i deres respektive ynglingsfarver. Opskriften er fra Grønhøj Garn, ligesom garnet.

NYT: Se min vejledning til syede sutsko af et uldfilttæppe samt hvordan man syer lædersåler på sutsko :-)

Opskrift:
Størrelse: 1 år (2-4 år) 6-8 år (10-12 år) dame (herre)
Garn: Natur uld eller dobbelt Hifa (evt. andet ikke superwash-behandlet uld)
Garnforbrug: 100 g (100 g) 150 g (150 g) 200 g (200 g)
Pinde: Jumperpind nr. 5½
Strikkefasthed: 15 m = 10 cm


Slå 42 (48) 52 (56) 64 (68) m op på p. nr. 5½ og strik ret frem og tilbage til arbejdet måler 10 (12) 12 (13) 13 (14) cm. Nu lukkes af for 6 (8 ) 8 (8 ) 10 (10) m i hver side.


Fortsæt retstrikning til arbejdet måler 15 (18) 21 (24) 28 (31) cm. Nu lukkes af til tåen: *strik 2 ret og så 2 ret sammen*. Gentag fra * til * pinden ud. Strik 2 pinde uden indtagning. Næste pind: *strik 1 ret, 2 ret sammen* og gentag fra * til * pinden ud.Strik 2 pinde uden indtagninger. Herefter strik 2 ret sammen på de næste 2 pinde. Tråden føres igennem de sidste masker, strammes til og brydes således, at der er garn nok til at sy skoens forside sammen.


Sy skoen sammen foran (stop sammensyningerne et par pinde efter indtagningerne - resten er ombuk) og op bag hælen. Det er en god ide at lade syningen vende ud mod retten, så den ikke kan genere foden.
Filtning: Skoen vaskes på alm. vaskeprogram ved 60 grader (siger opskriften, men prøv endelig 40, og lav helst en strikkeprøve som du filter inden du filter skonene) med et par håndklæder. Stræk skoene i facon og lad dem liggetørre eller tag skoene på - gå lidt i dem til de har facon efter foden, tag dem af og lad dem tørre. Efterfølgende vaske skal ske i hånden ved 30 grader både i vaske- og skyllevand.


Mine input:
Lav en strikkeprøve, mål den og vask den ved 60 grader for at se, hvor meget den kryber - inden du ødelægger skoene ved at vaske ved for høj varme. Jeg endte med at filte mine ved 40 grader, og det var helt fint! Jeg strikkede dem i Peru uld, og der var nok i 150 g til både dame og herrestørrelserne! Jeg strikker dog lidt stramt og brugte p. 5. Jeg vil klart anbefale at gå med dem mindst ½-1 time efter filtning for at få dem i facon. Og så vil jeg anbefale at stoppe sammensyningen lidt før ombukket, da de bliver meget stramme at komme ned i, når de sys sammen helt op til indtagningerne. Jeg har hæklet en sort kant i samme slags garn på mine, og det synes jeg gver en flot finish.

MIn egen opskrift på sko uden sømme:
I stedet for at slå almindeligt op, slå da op med tyrkisk opslag og strik frem og tilbage fra det. Det afliver sømmen bagtil i skoene. Strik som ovenfor ud fra størrelser, til du har taget ind i begge sider. Strik 2-3 pinde ret (antal afhænger af hvordan du tog ind) og strik nu sammen, så resten strikkes rundt - enten med magisk løkke eller strømpepinde. Følg angivelser ovenfor omkring længde og indtagninger, men husk at strikke vrang på hver anden pind. Hæft enderne med knuder på indersiden og klip resten af, når skoene er filtet.

Skoene er gjort skridsikre med latex-lim fra hobbyforretningen, som er påført med pensel. Det sidder bedre fast end de små tuber, der skal stryges på bagsiden for ikke at forsvinde i vask, og det er langt mere økonomisk - 1 stor bøtte med 700 ml koster 89, og der er vist til sko og strømper de næste maaange år.

Kommentarer

Hej
Lige et spørgsmål. Latex limen er den ikke klar - hvordan har du fået den sort??

nej, den er ikke klar - den er sådan sølvagtig, så den passer til de rollespils-våben, den egentlig sælges til at reparere :-) den ser sort ud på billedet, men helt så mørk er den ikke, nærmest koksgrå.

De er rigtig fine :D
Jeg trænger helt bestemt til sådan et par.

jeg har lavet nogle ændringer til opskriften, så den kan laves uden syninger - lægger dem op her snarest :-)

hej jeg har prøvet at strikke et par i hver str men der er ingen der kan få foden ned i de er både for smalle og korte heller ikke mine børnebørn hvad bruger i for at strække dem til den rigtige str jeg har prøvet at trække dem både i brede og længde mit barnebarn på knapt 3år kan med nød komme i dem der er strikket i str 6-8 år men de strammer så hun gør vrøvl over det jeg har vasket dem ved 40 grader på skåne program

hej hanne,

det er ikke så nøjagtigt, at man kan sige nget om skostr. præcist, da meningen er at de strækker sig for at passe foden.
hvilket garn bruger du, og hvilken pindstr? det er svært at vurdere hvad der går galt, men jeg kan i hvert fald sige, at det er supervigtigt at strække dem i facon og rigtig længde/bredde, mens de endnu er våde efter filtning. jeg plejer at bruge hænderne nede i skoene til at forme dem. det allerbedste er selvfølgelig at give den person, der skal gå med dem, skoene på mens de endnu er våde - så former de sig efter foden. man skal ikke have dem på længe, bare lige gå en smule rundt.
et tip kunne være at undgå at sy dem sammen helt op til indtagningerne, men i stedet stoppe noget før.
jeg har efterhånden strikket maaange af dem her, og de plejer at blive supergode :-) jeg bruger enten lima/peru eller gotlandsk pelsuld (som dog er tyndere og derfor skal strikkes på samme pindstr. men i et nr større end man normalt bruger, og giver en rigtig lækker blød sko).

Hej Sisse

Jeg er ny strikker, men er fast besluttet på at strikke "dine" futter. Er de ændringer du skriver om kommet op?

Anne-Mette

så er det oppe :-)

Hej. Det er længe siden jeg har strikket futter, og skal til det nu.


Mit problem er bare at der kun er op til str. 38-39 i min opskrift, og jeg skal lave to par. en i 43-44 og 44-45.


den i 43-44 har bred fod, er der noget der jeg skal tage hensyn til ? :-) 

Hej Rie,

Hvis jeg var dig, ville jeg nok lave en strikkeprøve og filte den, og så beregne hvor store du skal strikke skoene ud fra det. Mht bredden, så er det vigtigste at de ikke er for smalle der hvor fødderne skal ned i, for skoene tilpasser sig fødderne, hvis man tager dem på lidt mens de er våde :-) Men som sagt må de ikke være for stramme ved anklen, og der kan man evt. lave en lukning med knap og trense, hvis man er nødt til at stoppe sammensyningen lidt langt nede.

Hjælper det?

Tak for inspirationen, jeg går straks igang.

KSuper nemme at strikke, det går jo som en leg. Kan bestemt ikke anbefale at vaske dem ved 60 grader !! har lavet et par i den næstestørste størrelse, og ikke engang min kollegas barn på 4 år kunne passe dem efter turen i vaskemaskinen på 60 grader, og strækkes kunne de ikke, så samenfiltrede var de. Prøver ved lavere grader næste gang ;-)

Hej, det er derfor jeg skriver, at man skal strikke OG filte en prøve først ;-) For så ender man ikke med at ødelægge et helt par sko. Strikkeprøver er rigtig vigtige, især ved filtning.

Prøv endelig ved lavere temp, og faktisk kan man sagtens bare starte med lav, og så give den en gang mere ved lav hvis den ikke krøb nok, i stedet for at bruge høj temp. Man kan også filte i hånden, men sådan noget som sko er langt nemmere i maskine.

Hej sisse.

Jeg har et par hjemmelavet uld sutsko med latex bund. De trænger til at 

blive vasket, kan de tåle at komme i vaskemaskinen på 30 grader uden

at der sker noget med latex bunden?

Hilsen Anne.

Hej Anne, Jeg har vasket mine i maskine uden problemer, på uldprogram på 30 grader og med lav centrifugering. Prøv det og se - måske du skal opfriske latex bunden på et tidspunkt alligevel, for de bliver jo slidt :-)

hej

Er nybegynder i strik - så et lille spørgsmål til opskriften. 

Når man har strikket de første 13 cm, og lukker 10 masker i hver side. Så skal man strikke 28cm - er det 28 cm udover de 13, eller 28 cm i alt??

Jeg håber at høre fra dig snarest - så jeg kan komme videre med futterne :-) 

vh J

Hej Jane, det er fra top til bund :-) Dvs det hele. Udtrykket "arbejdet måler" vil du sikkert støde på i mange opskrifter, og det betyder mål på hele baduljen fra top til bund. God fornøjelse!

tusind tak - synes også de bliver lidt store ellers :-)

god weekend

De ser enorme ud uanset hvad, indtil de bliver filtet, synes jeg :-)

Tak for nem og god opskrift på filfutter.

Har nu strikket 3 par og er i gang med det fjerde. Og så er det jeg tænker. Kan jeg slippe for at strikke vrang? Hvordan vil de blive, hvis jeg bare strikker ret der hvor man går over til at strikke rundt?

Har du eller nogen anden prøvet det?

Hej Vibeke, selv tak :-) De filter faktisk anderledes hvis du bare strikker ret - retstrik bliver kortere end glatstrik, og tykkere. Så du skal nok enten vælge glat hele vejen, eller ret hele vejen, og så tjekke hvor meget det filter ved glatstrik med en prøve.

Hej :)

Dejlig opskrift på gode varme futter! :) I hvilken forretning har du købt det latex, du bruger? Jeg synes, det er super smart, at man fx kan skrive navne under dem, især til ungerne så de ved, hvilke der er deres ;) men jeg har kun kunne finde sådan noget gennemsigtigt noget i hobbyforretningerne.

Hej Signe, tak for det :-) Jeg har købt den i en lokal hobbybutik, som ikke eksisterer mere. Det gennemsigtige skulle nu gerne have samme effekt, så mon ikke du kan bruge det? Du kan også overveje læder-såler - det synes jeg øger slidstyrken på skoene markant! Se hvordan her.

Hvorfor må det ikke være SuperWash uld ?

Hej Kirsten, det er fordi ulden allerede er behandlet når den er superwashed, og derfor ikke filter ret godt :-)

Hej, vil bare sige at jeg bruger denne opskrift på andet år, har strikket til både børn og voksne i familie og omgangskreds. i får jeg bestillinger ;) super nem opskrift og de er hurtigt strikket.

tak for det

Frederikke

Selv tak, Frederikke :-) De er virkelig også gode, så tak til Grønhøj Garn for den opskrift! Laver du såler på dem?

Hej 

jeg sidder i Canada og strikker på livet løs og holder orlov et år med min familie på Haida gwaii en Lille ø Stillehavet tætpå Alaska, her er der en masse meget håndarbejdsglade mennesker som af mangeforskellige årsager lever her i pagt med naturen og årstidens vekslen , og af hvad øen byder på af skattekammer i form af rådyr, laks, bær mm. Jeg har nu strikket snart 4 par hjemmefutter af denne opskrift til hele familien, men er blevet spurgt af nogle af de canadiske kvinderom opskriften, jeg er ikke så stærk i at oversætte opskrifter til engelsk, men kan se du har oversat nogle, vil hellere end gerne sende min craft-group dine opskrifter, har du lyst til ogsåat oversætte denne? På forhånd tak

heidi, Canada

Hej Heidi, det lyder fantastisk spændende! Og det vil jeg da meget gerne, gør det snarest og skriver her når det er gjort :-)

Lyder super, glæder vi os til

Hej strikkere

Jeg har et par filtede hjemmesko med latexbund. Efterhånden er der blevet slidt hul i latexen et par steder og latexen har “sluppet” sit greb. Skal jeg helt fjerne den gamle latexsål eller klippe de løse områder væk? Eller kan det limes på plads, inden den nye latex smøres på? 

Kh Janne

Hej Janne, godt spørgsmål. Hvis den latex, der er på nu, ikke sidder rigtigt fast, så tror jeg måske det er bedst at fjerne den helt, inden du lægger et nyt lag på.

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.