Gå til hovedindhold

Avanceret begynderstrik - den nemmeste sweater

Det kan godt være temmelig overvældende at gå fra små nemme begynder-projekter til trøjer, men man kan gøre det nemmere for sig selv ved at vælge at strikke raglan-sweatere :-) Her finder du link til en opskrift-generator, så du selv kan lave din egen opskrift ud fra det garn, du vælger :-) Jeg har fortalt om den før, men den er så praktisk at den fortjener sit helt eget indlæg :-) Du finder den superfede opskriftgenerator her. Den bruger procentmetoden, som vistnok er opfundet af Elizabeth Zimmermann, en af de sejeste strikkeguruer overhovedet :-) Og du strikker det hele i ét oppefra og ned - der er ingen syninger.

Jeg har brug opskriftgeneratoren her til trøjerne til Lillebror og Storebror. Bemærk dog at hætterne er min egen opfindelse.

Jeg vil igen varmt slå et slag for farveskiftende garn - det er fantastisk til simple mønstre, fordi resultatet er sååå imponerende uden at projektet er svært :-) Se fx Zaubersjalet.

Og det kan nærmest ikke blive mere simpelt end en raglantrøje. Man strikker rundt hele tiden og derfor kun ret, med undtagelse af rib- eller retstrikkanter. Men hvis du laver rullekanter, kan du faktisk nøjes med ret :-) Og jeg kan virkelig anbefale rullekanter! Rullekanter er når du bare strikker ret helt fra starten i halsen, og til slut på ærmer og krop, for så vil kanterne rulle en smule :-) Det eneste du ellers skal kunne er at tage ud og ind, og der kan du bare vælge de nemmeste måder. Se alt om indtagninger og udtagninger Paapinden.

Du skal starte med at strikke en prøve på 10x10 cm (dvs lidt større, for du skal ikke måle fra kanterne), så du kan finde ud af din strikkefasthed (gauge) og rækkefasthed. Se mere om den slags PaaPinden. Det indtaster du, sammen med pindstr. og mål omkring brystet, og vælger om den skal være tætsiddende (snug), behagelig (comfortable) eller løstsiddende (loose). Herefter trykker du "go", og du får nu et engelsk mønster på din trøje! Brug ordbogen PaaPinden til at oversætte mønstret, eller spørg mig om hjælp ;-)

Hvis du ikke vil have at trøjen går ind for neden på ærmer og krop, skal du bare undlade indtagningerne og fortsætte. Brug også bare samme pind til alt, i stedet for tyndere pind til kanter, hvis du vil lave rullekant.

Kommentarer

anita (ikke efterprøvet)

Hej Irene
Når man skal taste pind størrelse ind, når man bruger opskriftgenerator, er det så dansk pind størrelse eller hvordan.
Tak for en god side.
Hilsen Anita

søn, 03/03/2013 - 18:51 Permalink
Sisse

Hej Anita, nu er det så ikke mig, der er Irene ;-) Det er hende der har paapinden.dk, nemlig :-) Godt spørgsmål, det må være amerikansk str, siden eksemplet bruger p nr 8 og 22 m på 10 cm - det er i hvert fald ikke en 8 mm pind :-) Og tak :-)

søn, 03/03/2013 - 18:59 Permalink
Anita Juul Hansen (ikke efterprøvet)

Hej tak for dit svar. Har prøvet at taste ind og få en op skrift, men kan ikke få det til at virke mvh Anita

ons, 03/06/2013 - 21:42 Permalink
Sisse

Øv Anita, det er da træls! Kan man spørge dem der har siden, måske? Hvis jeg udfylder den og trykker på go, ryger jeg hen på opskriftsiden med det samme, i hvert fald.

ons, 03/06/2013 - 21:47 Permalink
Anita Juul Hansen (ikke efterprøvet)

Ok  må prøve igen så. Må jeg spørge hvad du skrev at cm er lig med i tommer, kan jo være at det er der jeg gør noget forkert.

ons, 03/06/2013 - 22:36 Permalink
Sisse

En tomme er ca 2,5 cm, og de fleste opskrifter regner med 4 tommer, hvilket jo så svarer til 10 cm, som de fleste danske opskrifter bruger. Hvis det ikke virker, kan du prøve at kontakte dem, der har siden, måske?

lør, 03/09/2013 - 09:22 Permalink
Nanna Jakobsen (ikke efterprøvet)

Hej!
 
Jeg ved ikke om du kan svare på mit spørgsmål, men jeg forsøger. Jeg har næsten lige lært at strikke, og er kastet mig over en sweater,  kan har nu strikket ryg/forstykke, der står så i min opskrift at: når arbjeder måler 39 cm lukkes 8 masker af i hver side. lad de resterende 66 masker på hver del hvile.
Og det forstår jeg ikke.. Jeg skal vel til i gang med ærmerne nu, men skal jeg så tage det andet af rundtpinden, eller hvordan?
 - Jeg håber du kan hjælpe mig, for jeg ved ikke rigtig hvor jeg skal henvende mig :/
 
Glade forårs hilsen Nanna

søn, 04/21/2013 - 19:44 Permalink
Sisse

Hej Nanna, det betyder ganske rigtigt at du skal tage de 66 tilbageværende masker af pinden - du kan sætte dem af på en anden pind (lige meget med tykkelsen) eller på et stykke garn. Jeg bruger altid garn, som jeg sætter på en stor nål og fører igennem maskerne. Du lukker maskerne af over 2 pinde, for man skal altid lukke masker af i starten af en pind. Jeg håber det hjalp? Og ellers spørger du igen :-) Min veninde Irene har en hel masse om strik på sin side www.paapinden.dk. Jeg har ikke så meget her, kun om specifikke mønstre og tips som Irene ikke lige har endnu :-)
Og så vil jeg sige at jeg synes det er supersejt at du strikker sweaters når du er begynder :-)

søn, 04/21/2013 - 20:55 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Begrænset HTML

  • Tilladte HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.