Back to top

Ansigts-eksperimentet

KokosolieUpdate 2019: nu har jeg brugt olierensning af ansigtshuden i lidt mere end 8 år - og min hud har det så godt! Se mere nederst :-)

Jeg har længe været lidt træt af min hud i ansigtet, og besluttede for nylig at nu skulle jeg finde en god rutine - men what to do, når man er øko-erna, hjemmelaver og har tør og sart hud?

Jeg startede faktisk med at se "Skøn med Ole"  ;) Fordi jeg tænkte at der måske var noget spændende inspiration at hente. Mjo, der var jo et par opskrifter, men primært handlede den om pleje med hans produkter, og dem har jeg hverken råd til eller lyst til at købe :-D Vil jo gerne lave selv!

Så jeg tænkte, at først og fremmest ville jeg gå ud fra hvad jeg havde stående i forvejen, og så måske gøre lidt mere ud af min hudpleje. Jeg mener, jeg bader hver anden dag pga tør hud og vasker så faktisk også kun ansigtet der, og jeg har ikke den fine og pletfri hud, jeg gerne ville, vel? Så jeg gik i gang med at vaske morgen og aften med rasul (afrikansk sæbejord, se andetsteds på siderne her), skylle med koldt for at lukke porerne, miste med en blanding af rosenvand, orangeblomstvand og aloe vera saft, og så smøre med sheasmør-creme med en kapsel vegetarisk omega-3-6-9 og lidt rosmarin i. (Nu dummede jeg mig så altså også lidt oveni, ved at prøve sugaring på overlæben for at fjerne de ganske få hår, jeg har der, og endte med - på trods af eftervask med tea tree (av! det gør jeg ikke igen) - at give mig selv et nydeligt udbrud af bumser lige der :( )

Resultat efter 4 dage - tør tør tør!! Altså, mere tør end jeg har været på noget tidspunkt i vinter. Jeg tænker, at det så er den megen vask, selv med noget så blidt som rasul. Så jeg begyndte at lede efter alternativer til vask på nettet, og faldt over "the oil cleansing method". Spændende! Lige opløser lige lyder jo fantastisk logisk, så at man kan fjerne hudfedt og snavset bundet til det med olie er jo oplagt. Find hundredevis af sider med varme anbefalinger af metoden ved at google den!

Lad mig lige indskyde her, til dem der ville have lyst til at forsøge det, at castor oil på dansk enten findes under navnet ricinus-olie eller amerikansk olie :-) Og lad mig også fortælle, at ricinus helst skal købes øko. og høstet under særlige forhold - plantens frø, som skal høstes med hånden, har nemlig en skal som afgiver et giftstof, som skader arbejderne :O Urtegårdens øko. ricinusolie er tilsyneladende af en særlig skalfri slags og derfor et godt bud. Det er for øvrigt også den eneste ricinusolie, jeg har kunne finde  ;) Apotekerne fører ikke længere amerikansk olie, fordi det kun brugtes indvortes som afføringsmiddel og frarådes nu.

Meeeen, jeg er lidt nervøs for at det er for skrapt. Der står at det kan udtørre, og tanken om at dampe dagligt er også lidt skræmmende. Så jeg søgte lidt videre og fandt også flere sider, der ikke havde haft så meget succes med den. Og efterhånden fandt jeg jeg også sider, der anbefalede brug af olivenolie til rensning af huden, dvs uden ricinus-olien. Det lyder jo lovende, ikke mindst fordi det ikke kræver et eneste indkøb  ;)

Så nu er jeg gået i gang med at rense huden hver aften med olivenolie, men uden damp-delen. Jeg tørrer bare olien af med en tot varm og fugtig vat (man kan også bruge et meget blødt lommetørklæde eller en superblød vaskeklud, vel), skyller med koldt, og smører med shea. Foreløbig kan jeg mærke at huden er superblød, men endnu tør de steder, hvor den led under den meget vask. Jeg tænker at jeg vil købe en flaske ricinus-olie snart og så prøve en gang om ugen med den (blandet med oliven, naturligvis) og dernæst damp, for at dybderense.

Jeg opdaterer løbende her til dem, der skulle være interesserede i at prøve denne slags hudpleje :-) I denne artikel er der nogle supergode kommentarer om forskellige kvinders meget forskellige oplevelser med brug af OCM - det varierer åbenbart meget hvilken olie der virker bedst!

Opdatering 1: Nu har jeg prøvet at rense med olivenolie nogle uger. De første dage hver aften, og herefter hver anden, fordi jeg var super tør og tænkte at jeg gjorde det for meget. Jeg synes min hud er blevet ekstremt meget blødere. Tørheden er helt overstået nu. Jeg masserer nogle minutter med olien, og fjerner den så med vat med varmt vand - vaskeklud er for hårdt for mig. Derefter skyller jeg med koldt, tørrer og smører med shea. Nogle gange mister jeg med aloe, orangeblomst og rosenvand.

I dag har jeg fået købt ricinusolie og vil forsøge mig med dybderens en af dagene :-)

Opdatering 2: Wow, jeg har godt nok forsømt at opdatere her! Nå, men ricinusolie afprøvet og opgivet - det var bare for hårdt ved min hud. Nu bruger jeg olivenolie tilsat kamilleolie, og det fungerer super. Kamille er betændelseshæmmende. Jeg er også gået væk fra vat og over til bløde vaskeklude, syet af gamle slidte håndklæder, og det er langt bedre. Jeg gør som de beskriver, lægger den supervarme vaskeklud over ansigtet et stykke tid og tørrer så af, og gentager med den anden side af kluden. Jeg skyller med koldt vand og smører med 5 dråber hybenkerneolie. Pt. er der ikke behov for mere fedt end det, men måske det kommer med kulden - så er jeg klar med sheasmørret igen.

Jeg synes måske det har hjulpet lidt på urenheden. Altså, jeg får jo stadig en bums ved mens, men det er okay :-) Det tydelige er at det er vigtigt at jeg gør det her HVER dag, for ellers begynder jeg at danne alt for meget talg og får de der knopper, der ikke er bumser.

Opdatering 3: Vi er nu i 2016 og jeg har brugt olierens i over 5 år. Jeg kan roligt sige, at jeg aldrig, aldrig går væk fra det igen. De sidste 3-4 år har jeg brugt kokosolie og varm vaskeklud - det fungerer fantastisk for mig. En sjælden gang imellem om vinteren bruger jeg måske en lille klat sheasmør på kindbenene, som kan blive en lillesmule tørre i det rigtig kolde vejr, men ellers kun kokos. Jeg har nærmest ingen hudorme, min hud er aldrig tør på den måde, den var før, og den er blød og smidig = ser slet ikke så gammel ud, som jeg egentlig er ;-) Jeg renser faktisk ofte kun hver anden dag, og det giver ingen problemer. Jeg får stadig den der bums omkring mens, men det er jo at forvente. Vi har også rigtig gode erfaring med det til teenage børn herhjemme nu :-) Så stadig stor varm anbefaling herfra!

Opdatering 4: 2019 nu. Olierens er jo bare sådan, jeg gør. Det tænker jeg slet ikke over. Jeg gør det hver morgen inden bad, kokosolie og varm vaskeklud (har lavet dobbeltlags-klude af gamle håndklæder, de er bedre end tynde vaskeklude til at holde på varmen). Stadig flottere hud end nogensinde før olierens.

Kommentarer

Hej.
Det lyder rigtig spændende :)

Jeg har igennem længere tid nu - både fordi jeg er doven og ikke gider bruge så lang tid på det hver dag, fordi jeg ikke gider bruge så mange penge på det, og fordi jeg går ind for, at skal det på huden, skal det også kunne spises (jeg tidligere har haft dårlige erfaringer med købte produkter - selv de økologiske renseserier har givet mig eksem) - kørt denne renserutine:

Til rensning om aftenen fugter jeg en vattot ganske lidt med vand og derefter dupper jeg mandelolie på. Det renser jeg så ansigtet med. Det er virkelig godt, det tager alt, selv vandfast øjenmakeup uden at skade øjnene (olien kan dog godt tynge lågene lidt, men eftersom det jo alligevel er lige inden sengetøj, er det ikke noget, der generer mig synderligt), samtidig med at det fugter i dybden.

Til rensning om morgenen efter badet (og hvis det er en morgen uden bad, så skyller jeg lige ansigtet med vand først) dupper jeg rosenvand på en vattot og renser ansigtet med det, det opfrisker virkelig.

Undskyld, men jeg kan simpelthen ikke finde opskriften.

Der skulle gerne komme adskillige sider op, hvis du googler "oil cleansing method". Men ellers er det som sådan ikke meget af en opskrift - det er bare amerikansk olie (ricinusolie) i en blandingsforhold med en anden olie efter eget valg, eksempelvis oliven. Alt efter hvor tør hud man har, skal mængden af amerikansk olie justeres - til tør hud bruges max. 10%, til fedtet evt. 50%, og normal hud et sted derimellem. Men jeg vil sige, at jeg også har læst adskillige sider med kommentarer fra folk, som ikke har haft glæde af at bruge amerikansk olie! En udrensning af huden opleves af de fleste - dvs en periode med mild acne - men nogle oplever også svær acne som følge af brugen af olien. Personligt synes jeg bedst om at bruge ren olivenolie, indtil videre  :)

Hejsa! 

 

Tak for tippet, det virker rigtigt godt. Og har fundet ud af at det øjeblik jeg står med med vaskekluden, lige får mig til at falde ned. Dejligt, lige før jeg skal i seng. Jeg bruger oliven/ricinus 4/1, det virker fint indtil videre. 

Jeg har lavet mig en tonic med hybenroseolie og ceridal, og lidt vand. Det funker også fint.

Dejligt, Camilla :-)

Hvor køber du økologisk hybenkerneolie? Jeg kunne ikke finde noget på Urtegaarden. MVH Lea

Hej Lea,

Jeg køber det hos naturoghelse.dk (den dyreste variant), men det er ikke økologisk.

Spændende at læse om dine erfaringer.. Jeg skal selv til at begynde med projektet nu her :-)

God vind, Louise :-) Og det minder mig jo om at jeg har forsømt at opdatere i alt for lang tid, så det vil jeg tage mig sammen til snarligt!

Tusind tak for din grundige artikel. Dejligt at du vil fortælle om dine oplevelser med olier. Selv har jeg prøvet både amerikansk olie, hybenkerneolie og jojobaolie. Som du skriver og også læst på castorolie.dk så kan ricinusolie være lidt hård ved huden, og jeg er personligt mest til hybenkerneolie. Den trænger nemt ind i huden og fugter huden fint. Min erfaring med akne eller uren hud er at mad mod uren hud virker enormt godt. Jeg har spist antiinflammatorisk kost bestående af forskellige grøntsager, og næsten ingen hvidy brød og mad med sukker i 6 uger. Min hud har aldrig været pænere. Ingen bumser overhovedet. Det vil jeg anbefale alle med uren hud:-) Endnu engang tak for din blog og lange fortælling om dine erfaringer. Vh Pia

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.