Back to top

Lædersåler til sutsko

At gøre sutsko skridsikre og slidstærke er lige så vigtigt som at lave fine og varme sutsko :-) Medmindre man har tæpper alle vegne, vil strikkede eller hæklede sutsko nemlig være hamrende glatte, og de vil også slides alt for hurtigt i stykker.

At gøre sutsko skridsikre og slidstærke er lige så vigtigt som at lave fine og varme sutsko :-) Medmindre man har tæpper alle vegne, vil strikkede eller hæklede sutsko nemlig være hamrende glatte, og de vil også slides alt for hurtigt i stykker.

Jeg brugte tidligere latex-lim fra hobbybutikken, men er gået over til lædersåler, som slides langsommere end limen, synes jeg. Man kan købe læder enten hos sin lokale skomager (hvis han har rester liggende) eller direkte fra www.laederiet.dk, hvor man kan købe fx 1 kg store handskerester for 200 inkl forsendelse, og der er til mange sutsko :-) Man kan selvfølgelig også bruge gamle læderbukser eller andet fra genbrug, men det kan ofte ikke betale sig, medmindre man bor på landet, hvor genbrug har lidt mere fornuftige priser ;-)

Læderet skal være blødt og ikke for tykt - ikke så tyndt som vaskeskind, som slides hurtigt, men sådan at det ikke giver en hård sål.

Når man skal lave en sål, skal man først lave en skabelon ved at tegne foden af ved at stå på et stykke papir og tegne udenom. Når man klipper ud, skal man så ikke klippe lige efter foden. Man skal i stedet folde papiret på langs midt i foden, og så tegne et større omrids og klippe efter det.Det er fordi det er vigtigt at syningerne ikke er så langt nede, at du træder dem i stykker med det samme. Det skal nok være ca. 1 cm større end tegningen, og formen skal være som billedet her.  Så er der ikke forskel på højre og venstre fod :-) Så lægger du skabelonen på dit stykke læder, tegner rundt om og klipper.

Hvis du har en lædernål, kan du måske godt sy dem på bare sådan, men ellers vil det være smart at lave huller. Det kan du gøre på flere måder - med en hultang, med hammer og dims beregnet til det, eller bare med en syl. Jeg bruger en syl og lægger først læderet på et stykke træ, og stikker så bare lige igennem med sylen. Det kræver ikke de store kræfter, når det er blødt læder. Jeg laver dem med 3/4 cm mellemrum.

Så er du klar til at sy dem på. Det kan være en god ide at gøre det med stoppegarn, som er ret tyndt og med lidt polyester i for styrken. Læg så sålen på med den glatte side ind mod skoen, og fastgør evt. med nåle. Sy med kastesting, så kanterne bliver pæne. Hæft ender, og du er færdig :-)

Man kan også, hvis man ikke bruger læder, benytte stof med småbitte gummidutter under, men det er faktisk ikke helt nemt at finde. Jeg købte noget på etsy.com engang, som jeg dog ikke fik brugt, men det ville være supergodt til små fusser i sparkedragter, fx :-) Så skal man klikke ud efter skabelon og lave en overlock/tæt siksak søm over kanterne, inden de syes på skoene.

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.